Nem értik a vecsésiek, miért csonkolták a fákat?

Olvasói levél

2016. július 22.
Szokatlan dologra hívta fel a figyelmünket egy olvasónk július 6-án, lapzárta előtt. 

Egy fényképet osztott meg velünk, amelyen a vecsési Katica lakópark játszóterének árnyat adó fűzfái látszanak megcsonkított állapotban. Olvasónk elpanaszolta, hogy a nagyjából 8-10 éves fák nagyon jó szolgálatot tettek a nyári melegben, a hűs árnyékot adó lombok eddig megvédték a játszótérre érkező gyerekeket és szüleiket a perzselő napsütéstől. Igaz, hogy a faágak egy része a játszótér bejáratáig lógott és zavarták a közlekedést, erre többször is felhívták az illetékesek figyelmét, de nem foglalkoztak vele. Egészen július 5-ig, amikor munkások érkeztek a játszótérre és elkezdték lekaszabolni a fák lombját. Olvasónk véleménye szerint erre semmi szükség nem volt, hiszen nem tűntek betegnek vagy balesetveszélyesnek. 
A képek a közösségi oldalra is felkerültek, dühükben többen is kifakadtak a látványtól, megértő szavakat csak elvétve olvashattunk. 
Látva a felháborodott hozzászólásokat megkérdeztük a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft.-t, miért kellett július elején ilyen drasztikusan visszavágni a fák lombját? Az ügyfélszolgálaton azt a választ kaptuk, hogy a kft. feladata a fák metszése a város közterületein, de ezt a munkát nem ők végezték, nem is júliusban lenne az ideje. Azt nem tudtak megmondani, hogy ki és miért nyeste vissza a lombokat. 
Felhívtuk az önkormányzatot is, ahol éppen igazgatási szünet volt, de szerencsénkre éppen bent volt egy közterület-felügyelő, aki elárulta, hogy az önkormányzat rendelte meg a metszést – mint utólag kiderült, egy helyi vállalkozótó. Azt is megtudtuk, hogy a fűzfának nem árt, ha júliusban vágják vissza, máskor is csináltak ilyet, akkor is kihajtott. Az a fontos, hogy vize legyen a fának, az pedig a lakópark területén van bőven, mert azon a környéken elég vizes, mondhatni mocsaras a talaj – magyarázta a közterület-felügyelő. 
Megkérdeztünk egy szakértőt is a témában, aki a nevét nem szerette volna viszontlátni a lapban, de készséggel válaszolt a kérdésünkre. Elmondta, hogy a fák lombjának ilyen mértékű visszanyesését tavasszal szokták végezni, akkor is indokolt esetben. A képeken látható metszéstípus az ifjításhoz hasonlít, ami a korona erőteljes metszését jelenti. Például mikor beteg a fa, de nem akarják kivágni, ezzel a módszerrel próbálják új életre kelteni, meggyógyítani. Mikor a fát balesetveszélyesnek találják, mert az ágakat egy kisebb szellő is képes lenne letörni, általában gallyazni szokták, ilyenkor a korhadt vagy egyéb oknál fogva zavaró ágakat távolítják el. A képek alapján nehéz lenne megítélni, hogy ebben az esetben fennállt-e a balesetveszély kockázata. Amennyiben nem, úgy célszerű lett volna a csonkolást tavasszal elvégezni, ha már mindenképpen szükséges. Így a játszótér árnyéka is megmaradhatott volna. 
Az önkormányzat annyiban hibázott – mondta a szakértő –, hogy nem tájékoztatta a lakókat – akár a játszótér bejáratára kifüggesztett közleményben –, hogy miért vágják vissza a fák lombját. Ezzel elkerülhették volna a közösség felháborodását, és az emberek szemében nem ok nélküli barbár csonkolásnak tűnt volna az elvégzett munka. 

Varga Norbert
Címkék: fa favágás környezet

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció