Népzene „csíkosan”

Ahol a népzene öleli magához a rockzenét

2011. május 26.

A 23 éves Csík Zenekar a közönségsiker mellett számos rangos díjat tudhat magáénak. A Fonogram, a Magyar Örökség és a Kodály Zoltán-díj után 2010-ben Prima Primissima Díjat kapott. A közelmúltban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett Csík János zenekarvezetőt monori koncertjük kapcsán kerestük meg kérdéseinkkel.


– Számtalan díjat és kitüntetést hozott a zenekarnak a tavalyi és az idei év. Mit jelentettek önöknek ezek az elismerések?
            – Természetesen minden elismerés jólesik és minden díj nagy megtiszteltetés számunkra. Szerencsére azt mondhatom, hogy igen sikeres évek állnak mögöttünk, de nem a kitüntetések miatt teszi az ember a dolgát. A mi célunk ezentúl sem más, mint a hagyományok továbbadása. Úgy gondoljuk, hogy a népdalok által közvetített igazságok, az az érzelmi töltöttség, amely az emberi lélekből született, a mai, megváltozott világban is ugyanolyan fontosak, és a mai napig megvan a szerepük.
 
– Új hangzású dalaikkal, feldolgozásaikkal 2005-ben jelentkeztek először. Miért nyitottak új műfajok felé?
            – Nem előre kitalált koncepció alapján kezdtünk el feldolgozásokat készíteni. Izgatottan vártuk a közönség visszajelzését, és nagyon boldogok voltunk, hogy elnyerte a tetszésüket. A zenekar alapvető célja ezután is ugyanaz maradt. Annyi változott csupán, hogy most sokkal több embernek próbáljuk átadni és megmutatni a népzene szépségeit. Örülünk neki, hogy újabb számainkkal szélesebb körhöz is el tudjuk juttatni a népzenét, ugyanakkor tovább őrizzük az autentikus magyar népdalokat is. Koncertjeinken a Quimby és Kispál nóták mellett, a műsor elején és végén mindig megszólal az eredeti népzene is. A lényeg a helyes arány megtalálása a műsor szerkesztése során.
 
– Miért ilyen sikeresek a feldolgozásaik?
            – Számunkra nagyon fontos a zene iránt tanúsított alázat, mindenkinek tudnia kell tisztelni azokat a műfajokat, amiket épp ötvözni akar. Zenészeink nem csak a népzenéhez értenek, van közöttük olyan, aki könnyű műfajból jött. Ismerjük és tiszteletben tartjuk az alternatív rock vagy épp a dzsessz belső szabályait, sajátosságait.

 – Lehet definiálni azt a műfajt, amit a Csík Zenekar a népdal és más zenei stílusok ötvözetéből létrehozott?
            – Sokan gondolkodtak már rajta, hogy minek lehetne nevezni ezt a stílusirányzatot. Több ötlet is felmerült, mondták már rá, hogy etnofolk, etnorock vagy world music, de valószínűleg mi teljesen egyedi módon kezeljük a népzenét. Külföldön és itthon is sok példa van arra, hogy a rockzene magához öleli a népzenét, nálunk viszont a népzene ölelte magához a rockzenét. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a rockzene klasszikus dallamainak népzenévé varázsolásával bebizonyosodik, mennyire szép és mekkora ereje van ennek a hagyományos műfajnak.
 
– Hogyan találkozott először a népzenével?
            – Nem falun nőttem fel, Kunos Tamás brácsás kollégámmal, akivel a Csík Zenekart összehoztuk, táncosként bonyolódtunk bele a népzenébe. Akkor még alig léteztek táncházi zenekarok, és egyszer eldöntöttük, hogy mi lenne, ha elmuzsikálnánk azt, amire táncolunk. Olyan jól sikerült ez a dolog, hogy a végén, elkerültem egy békéscsabai táncegyütteshez. Ott sok csínját-bínját megtanultam annak, hogy technikailag hogyan kell megoldani bizonyos dolgokat a hegedűn és hogy kell koncertzenekarként működni.
 
– Mik a terveik a következő évben? Készítenek új lemezt?
            – Folyamatosan járjuk az országot, mostanság gyakran lépünk fel a Ferenczi György és a Raczkajammel. De a magyarországi koncertek mellett Londonba és Brüsszelbe is készülünk. Ősszel pedig erdélyi turnét tervezünk, Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen lesznek előadásaink.
            Igen, lassan megjelenik a zenekar legújabb lemeze is, melynek stúdió munkáit májustól kezdjük majd.
 
– Mire számíthat a monori közönség a május 27-i koncertjükön?
            – Mint minden fellépésen, Monoron is igyekszünk majd jó hangulatot teremteni. A közönség kedvenc népzenéit mindenképpen elvisszük, és emellett természetesen az ismert feldolgozásokat is eljátsszuk majd. Reméljük, minél többen jönnek el, hiszen nem csak minket hallgathatnak, hanem táncosaink is lesznek, akik segítik majd a közönséget abban, hogyan kell ropni a különböző zenékre.
 Már Anna
Címkék: zene népzene koncert Csík Zenekar

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció