Nico Rosberg, vetkőzz!

A Williams szóvédjegyet a ruházati termékeken nem használhatja a Forma-1-es csapat

2009. július 22.
Büntetőfeljelentést tett egy vecsési ruházati cég a Forma 1-es Williams csapattal szemben a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán.

A feljelentés alapja egy tavaly született bírói határozat volt, amely Magyarország területén eltiltotta a Forma 1-es csapatot a Williams szóvédjegy használatától a ruházati termékeken.

    – Tizennyolc éve foglalkozunk ruházati termékek gyártásával és forgalmazásával, azóta használjuk a Williams márkanevet – mondta Kor­tye Vilmosné, a cég egyik tulajdonosa. –  Vállalkozásunk elsősorban a gyermek- és sportruházat kategóriákban szerzett magának hírnevet, olyannyira, hogy 1996-ban úgy gondoltuk, levédetjük a Magyar Szabadalmi Hivatalnál Williams márkanevet. Két évig nem is volt semmi gondunk, de akkor úgy döntöttünk, hogy megváltoztatjuk az emblémánkat, így ismét a hivatalhoz fordultunk. Ekkor ért a meglepetés bennünket, mivel nem engedélyezték a módosítást, arra hivatkozva, hogy az megtévesztően hasonlít a Forma 1-es csapat akkori logójára. Tudtunkon kívül ugyanis időközben a Willams csapat is bejegyeztette magát másodikként, amiről senki sem értesített bennünket. Megjegyzem, a két embléma csupán abban hasonlított egymásra, hogy mindkettőn nagybetűkkel volt írva a Willams szó. Mivel úgy véltük, hogy ilyenkor az a cég érvényesítheti a jogait, aki elsőként jegyeztette be magát a szabadalmi hivatalnál, ezért kértük a Williams-csapat védjegyének törlését, ami 1998-ban meg is történt.

    A jogi kiskapuknak köszönhetően további tíz évnek kellett eltelnie, mire a Fővárosi Bíróság eltiltotta a Williams csapatot a szóvédjegy használatától. A Forma 1-es csapat a törlés után ugyanis először a nemzetközi szinten érvényesítette érdekeit, de ezt a védjegyet is töröltette Kortye úr, sikerrel. Később az uniós csatlakozásunk után, 2004-től a közösségi védjegyével ismét érvényt szerzett Magyarország területére védjegyének, ami ellen szintén fellépet a vecsési vállalkozás és négy év pereskedés után megint csak ő nyert.

     – Most itt állok egy jogerős, nem megfellebbezhető bírósági ítélettel, amely eltiltja a Forma 1-es csapatot a Willams szóvédjeggyel ellátott ruházati termékek, kalapáruk és cipők használatától – folytatta Kortye Vilmosné. – Az egész történetben az a legfelháborítóbb, hogy a Willams-csapat az elmúlt tizenkét évben egyetlen bírósági tárgyalásra sem jött el, sehol nem próbálták meg törvényes keretek között bizonyítani saját igazukat, és soha nem tárgyaltak velünk érdemben. Mindig a jogi kiskapukat kihasználva, erőből próbálták meg érvényt szerezni védjegyhasználatuknak. Bár idén közvetítők útján tettek egy ajánlatot, a felajánlott összeg azonban arra sem lett volna elegendő, hogy az elmúlt tizenkét év, bíróságon nem érvényesíthető költségeit fedezze az üggyel kapcsolatban. De az egész nem a pénzről szól, legalábbis részünkről, hiszen számtalan olyan gesztust gyakorolhattak volna, amellyel megegyezésre jutunk.

    – Mi mást tehetnék a jelenlegi helyzetben, minthogy a törvény erejével lépünk fel érdekeink védelmében – tette fel a kérdést a vecsési cég tulajdonosa. – Mivel érdemi tárgyalásra nem került sor az elmúlt hónapokban, így kénytelenek voltunk büntetőfeljelentést tenni a Willams csapat ellen. Kíváncsian várom, hogy a hatóságok ugyanolyan erővel lépnek-e föl egy hazai cég jogainak védelmében, mint a kínai piacokon a multinacionális ruházati termékek esetében. Ha igen, és időközben a Willams-hozzáállása sem változik, akkor a boxutcában fogják levetetni a vám- és pénzügyőrök Nico Rosbergről a Williams feliratú ruhákat. Hiszen a bíróság nem csak a Willams feliratú ruházati termékek forgalmazásától tiltotta el a Forma 1-es csapatot, hanem annak használatától is, tehát semmilyen formában nem alkalmazhatják ezt a feliratot Magyarország területén a ruhákon.

Papp János
« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció