Nyári pezsgés az úri tájházban

Program

2014. június 21.
Nem lesz uborkaszezon az úri tájházban – tudtuk meg Szőrfi Józsefnétől, a népi hagyományőrzés legismertebb helyi képviselőjétől, a Babuska tájház életre hívójától és irányítójától.

Naponta érkeznek látogató csoportok. Legutóbb a pándi hagyományőrzők ruccantak át kora reggel negyvenen egy busszal, és miután mindent megnéztek, elismeréssel adóztak a látványnak, majd meghívták Szőrfinét a július 21-i, híres pándi meggyfesztiválra.
Megátogatta a tájházat, s ugyancsak nagy elismeréssel beszélt a látottakról a budapesti Szent István bazilika plébánosa által vezetett hívők negyven fős csoportja is.
A gombai iskolások biciklivel kerekeznek át megnézni a hagyományőrző kiállítást, de érkeznek diákok a sülysápi kézműves-táborból is, hogy egy napot és egy éjszakát töltsenek Úriban. A nagykátai népi együttes utánpótláscsoportja ugyancsak egynapos kézműves-tábort rendez a házban, s nem csupán agyagozni, csuhét fonni és hímezni tanulnak a fiatalok, de bejárják a tájház biokertjét is, ahol megtudhatják, miből lesz a főzni való kukorica, s milyen is az a cukorborsó…
Június 22-én múzeumok éjszakáját tartanak az úri tájházban is, ám napközben ott lesz egy hagyományőrző sátor az Úrnapi körmenetre a templomkertben felállított négy sátor között. Az ezt megelőző napon pedig jelen lesz az úri népviseletet bemutató sátor a Tóalmáson megrendezendő, kétnapos Tápiómenti Piknik-rendezvényén, a kézművesek és vásározók utcájában.
M.
Címkék: tájház programok kultúra kiállítás

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció