Óriási a fejlődés, de még kétséges a jövő

A következő évtizedben biztosan eldől, mit tud kezdeni Monor a közel 1000 pincéjével

2009. május 20.
Komoly közfelháborodást keltett néhány hónappal ezelőtt, amikor egy monori ingatlaniroda úgy hirdetett meg egy vályogfalú, húsz négyzetméteres, csupán villanyközművel ellátott pincét a Strázsahegyen, mint lakhatásra alkalmas ingatlant.

Új turistaút vezet
a strázsahegyi pincékhez

A Strázsahegyidén az országos turistaút-hálózatba is bekapcsolódott. Az újonnan létesült, megközelítőleg 13 kilométeres útszakasz, a Péteri-tó mellett elhaladó Pest megyei piros jelzéstől indul, és egészen a Felsőfarkasdnál található zöld jelzésig vezeti a kirándulókat.
A turistajelek felfestésére 2009. április 19-én került sor, amelyen a helyi civilek mellett részt vettek a Pest Megyei Természetbarát Szövetség, illetve a Richter Gedeon Természetjáró Egyesület tagjai is. A jelek felfestésén több mint húsz ember dolgozott egész nap.
A szervezők reményei szerint az új turistaút sok helyi és környékbeli lakost csábít hangulatos sétára a pincefaluba és a környező települések kijelölt útjaira.
 

 

Beszédes tábla. Tizenhét társával együtt várja a borturistákat
 

A Monor Környéki Strázsa Borrend

Európában már a középkorban alakultak borrendek és borlovagrendek, amelyek a bor kultuszának, egy-egy borvidék hagyományainak ápolását tűzték ki célul. Mindezt a lovagi erények gyakorlásával: hűséggel, odaadással és mértékletességgel. Magyarországon az első borrend 1976-ban, Vaskúton alakult. A Monor Környéki Strázsa Borrend huszonötödikként alakult hazánkban.
A 39 alapító tag 2000 februárjában hozta létre. A Bodor János nagymester által vezetett borrend célja, hogy a tájegység borainak fajta-, eredet- és hírnévvédelmével foglalkozzon, e vidék italát széles körben megismertesse, népszerűsítse és a szőlőművelés tradícióit ápolja. Ösztönözze a kulturált borfogyasztást rendezvénysorozatok szervezésével, fejlessze az idegenforgalmat.
 

Az ingatlaniroda végül abbahagyta a pince lakóingatlanként való hirdetését, az alapprobléma azonban változatlan maradt, hiszen egy strázsahegyi pincéhez még mindig olcsón hozzá lehet jutni, főleg egy belterületi ingatlan árához képest. Emiatt az utóbbi évtizedekben sokan költöztek ki a Strázsahegyre, bár elvileg állandó lakhatásra nem használhatnák ingatlanjaikat. A gondot nem is azok az ingatlantulajdonosok jelentik, akik olyan nyaralóba, pincébe költöztek be, amely egy családi ház komfortját nyújtja – ezeknek egyébként az áruk is borsosabb -, hanem azok, akik éppen egy ilyen, néhány százezer vagy egy-két millió forintért meghirdetett pincét kezdenek el állandó tartózkodásra használni. A strázsahegyi rendezvényeknek, az új turistaútnak és a borászati tanösvénynek is többek között éppen az a célja, hogy vonzóvá tegye a Strázsahegyet. Így előbb-utóbb valós értékükön cserélhessenek gazdát a pincék, és a későbbiekben ne egy szegény lakóövezet, hanem egy gazdag pincefalu fogadja az odaérkezőket.

– Idén május 23-án szokás szerint megrendezzük a Strázsahegyi Tekerő amatőr terepkerékpár-versenyt és a Kavaró sütő-főző fesztivált – mondta Kugel György, a rendezvények főszervezője, a Monor Könyéki Strázsa Borrend tagja. – Az idei év azonban különleges lesz abból a szempontból, hogy két átadóra is sor kerül. Elkészült a Strázsahegyre vezető új turistaút, de ami még érdekesebb, hogy átadjuk az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényt is. Utóbbi elkészítésére tavaly novemberben pályázott a borrend a Duna Borrégió Borút Egyesülettel és a Csongrádi Borvidéki Tanáccsal karöltve.

– A tanösvény két szakaszból áll – tájékoztatott Kaltenecker Andrea, a Monori Borút Egyesület titkára, a tanösvény ötletgazdája, aki a strázsahegyi fejlesztési lehetőségekről írta diplomamunkáját. – A Szent Orbán-ösvény a hazai szőlészetet és borászatot ismerteti meg a látogatókkal, nagyjából két kilométeren és kilenc állomáson keresztül. A második szakasz, a Bacchus-ösvény szintén kilenc állomásból áll, ez a Strázsahegy épített és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. Egyes bemutatótáblák interaktívak, így játékos formában ismerkedhetnek meg a látogatók például a hungaricum szőlőfajtákkal, a hagyományos szüretelő eszközökkel és a jellegzetes strázsahegyi pincetípusokkal.
– A monori tanösvény egyedülálló a maga nemében – hangsúlyozta Kugel György, – bár borászati tanösvény másutt is akad az országban, de azok mindegyike kifejezetten helyi érdekeltségű. A tanösvény a magyar mellett angol nyelven is tájékoztatja a látogatókat, így a Budapestre érkező turistáknak kellemes szabadidős programot kínálhatunk. Mivel a tanösvény pincék között vezet, így az érdeklődőknek arra is lehetőségük nyílik, hogy megkóstolják a helyi borokat.
– A tanösvény átadóján, május 23-án egyébként igen gazdag programkínálattal várjuk a sport és a gasztronómia szerelmeseit – folytatta Kugel György. – A Giant-Gyömrő Kerékpáros Szakosztállyal közösen megrendezett ötödik Tekerő terepkerékpár-versenyen a hagyományainknak megfelelően több kategóriában indítunk futamokat, így az amatőröket és a profi versenyzőket egyaránt várjuk. A Kavaró sütő-főző fesztiválon a Téglagyári pincék között és a Bacchus téren egyaránt lehet főzni. A nevező csapatoknak arra is lehetőségük van, hogy igénybe vegyenek egy pincekamrát. Itt nem a versenyzésen van a hangsúly, bár az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjaiból álló zsűri értékeli az ételeket, hanem a fesztiválon, ahol az emberek jól érzik magukat a közösségben. Ezért is fontos, hogy a jelentkezők ne csak a sütő-főző tudományukat, hanem a családjukat és a barátaikat is magukkal hozzák. Az ételeket egyébként bármiben el lehet készíteni, akár kemencében, bográcsban, cserépedényben, grillrácson vagy tárcsán is, de legalább 25 adagot kell csinálni belőle. Az a szándékunk, hogy ezen a napon megteljen a hegy a monori és környékbeli emberekkel, az ország különböző területeiről idelátogató kerékpárosokkal és családtagjaikkal. Délután egy órától aztán a Stárzsahegy másik részén, az Orbán-szobornál folytatódik az egésznapos rendezvénysorozat az Orbán-napi vigalommal és a Strázsahegyi pincefesztivállal a Monori Gazdakör és a Monori Borút Egyesület szervezésében. A Szent Orbán téri színpadon zenés-táncos mulatság és kirakodóvásár, a pincefaluban pedig 11 pince 22 borásza várja a borkedvelő látogatókat. A megvásárolt kóstolópohárral bárki megízlelheti a helyi termelők borai mellett a Kunsági, a Villányi, a Mátrai, a Pannonhalmi, a Móri, a Szekszárdi, a Tokaji és az Egri borvidék meghívott borászainak italát is. A rendezvényekre két szerbiai borrend képviselői is ellátogatnak, néptáncosok kíséretében. Ők egész nap a pincék között fogják majd ropni a táncot.
Papp János
 
 
 
 
 
 
 
Kaltenecker Andrea: Törekedtünk arra, hogy a szőlészeti és borászati tanösvény táblái közérthetőek legyenek, ne kelljen borászati előképzettség a megértésükhöz.
 
 
 
 
Kugel György: Már folynak a tárgyalások arról, hogy más európai tanösvényekkel közösen szövetséget hozunk létre, így nemzetközi szinten is ismertté válhat kezdeményezésünk.
 
Czeglédi György hegybíró:
A monori Strázsahegy a Kunsági borvidékhez tartozik, azon belül is a Strázsahegy-Szárazhegyi Hegyközséghez. Tagjaink összesen 650 hektáron gazdálkodnak, az átlagos üzemméret azonban alig haladja meg a fél hektárt. Öt hektár fölött csupán tíz tagunk termel szőlőt. Ennél azonban még jóval többen termelnek saját készítésű bort Monoron és környékén, hiszen csak akkor kell regisztráltatnia magát valakinek, ha ezer négyzetméternél nagyobb területű szőlőt művel. A tagságunkban 32 adóraktárként nyilvántartott termelő is van, azok, akik évente 10 hektoliternél több bort termelnek. Ennyien jogosultak összesen palackokban vagy kannákban legálisan értékesíteni termékeiket. Tagságunkból kiemelkedik üzemméretével a KERBOR Kft., amely összesen 400 hektáron termel szőlőt. Az elmúlt két évben termékeik elnyerték a „Pest Megye Bora” címet is.
A térség üzleteiben leginkább az ő palackozott boraikkal találkozhatunk.
A hegyközség fejlődésének lehetőségét a megfizethető árú, minőségi bortermelésben látom. Olyan 10-20 hektáros üzemekben, amelyek nagy odafigyeléssel végzik munkájukat, és 800-1000 forintért el is tudják adni termékeiket a piacon.
 

Hatszáz évre nyúlik vissza a bortermelés


A térség borkultúrájának kezdete a 15. századra nyúlik vissza, amikor az egri káptalan tulajdonába került a terület, aki ösztönözni kezdte a szőlő telepítését a térségben.

A 16. században Monoron, Bényén és Gombán az egyre növekvő mértékű must- vagy hordóadó is mutatta a szőlőművelés terjedését. A török uralom alatt részben elnéptelenedett a térség, de az 1696-ban a visszatelepült 106 családból kilencvennek már volt évi 4-5 hektó bort adó szőlője. Az 1780-ra elkészült katonai térkép pedig promontóriumot, vagyis szőlővel borított hegyoldalt is megjelöl. Ekkortól kezdenek megszaporodni a löszbe vájt gádorok, amelyek előtt először sárból, később téglából épített pincekamrák és présházak létesültek. Az évszázadok alatt így alakult ki a strázsahegyi, szőlőskertekkel tagolt pincefalu képe, amelyen ma összesen 960 pince áll, közülük minden tizedik építészetileg értékes, eredeti állapotát megőrzött vagy részben átalakított. Az összképhez azonban hozzátartozik az is, hogy ez a közel ezer pince nem egy csoportban helyezkedik el. Nagyjából a felük egyesével, elszórtan az egész területen, míg másik felük négy nagyobb pincecsoportokba rendezve található.

A térségi bort nem csak a helyiek dícsérik


A Monoron és környékén termelt bor nem csupán a helybeliek szerint jó minőségű, a szakértők véleménye is egybehangzó ez ügyben. Legalábbis ezt bizonyítja, hogy az április 4-én megrendezett XV. Monori Meghívásos Borversenyen a zsűri borszakértő tagjai is meglepődve tapasztalták, hogy kisebb hibáktól eltekintve kiváló minőségű nedűket kóstolhattak, különösen a rozé kategóriában. A fehérborok közül a KERBOR Kft. Karátja, a vörösborok közül a kókai Haris Miklós 2007-es Cabernet Sauvignon-ja, a rozék közül pedig szintén Haris Miklós Cuvée-je ítéltetett a legjobbnak. A borversenyen megválasztották „Monor város borát” is, amelyet Prokopecz János Cabernet Sauvignon érdemelt ki.
BG
 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A jó bornak is kell a cégér

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 « vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció