Őrök és mindenesek

Békés, csendes faluban is van dolguk

2010. június 15.
Gyömrőn tavaly novemberben nyolc településőr állt munkába, információink szerint a közterület felügyelőkkel járják a várost. Sülysápon idén februártól, ugyancsak a közterület felügyelők mellett látja el szolgálatát két településőr, akinek feladatai közé tartozik a tűzgyújtások, a közterület tisztasága, a szabálytalan szennyvízkezelés ellenőrzése, a kóbor ebek összeírása, de a helyi buszjáratokon és iskolaidőben a gyalogátkelő helyeken is rendszeresen találkozni velük.

Péteriben márciusban állt munkába két településőr, Huszák János és Tofán Gyula. Képzett, vizsgázott vagyon- és biztonsági őrök, akik azonban munkanélküliként pályázták meg, és nyerték el az önkormányzat által meghirdetett két álláshelyet. Velük beszélgettünk tapasztalataikról.

Szolgálatban. A akár hatvan kilométert is tekernek naponta

A 2300 lelket számláló Péteriről azt lehetne hinni, hogy a nyugalom szigete. Éjszakáit ötvenfős polgárőr csapat vigyázza, ha mégis rendőrökre lenne szükség, a monori kapitányság és a gyömrői rendőrőrs is mindössze egy ugrásnyira van. Mi lehet itt a feladata a településőrnek?
A munkaköri leírásból az derül ki, hogy „a közvagyon helyben található tárgyainak – parkok, játszóterek, középületek, utcabútorok – védelmében való közreműködés”, valamint „rendezvények esetén a rendfenntartás és forgalomirányítás segítése”, isten ne adja, „természeti csapás esetén az élet- és vagyonvédelemben, a helyreállítási munkában és a rend helyreállításában való közreműködés”. Ezen kívül, amit az önkormányzat még szükségesnek tart feladatul megszabni.
Hogyan néz ki ez a gyakorlatban, egy csendesnek, békésnek ismert kis faluban?
Amint Tofán Gyula elmondja, úgy, hogy reggel fél hétkor fogják az önkormányzat által direkt nekik vásárolt szolgálati biciklit, a rádiótelefont, amit viszont a polgárőröktől kaptak, s hétkor már ott állnak az óvoda és az iskola környékén, hogy ügyeljenek a gyerekekre, akiknek mindenképpen biztonságosan kell átkelniük a közúton.
Útvonalterv alapján alakulnak a további teendők, amit hetente változtatnak, elvégre nem szolgálhatnak kész forgatókönyvvel az őket esetleg szemmel tartó, rosszban sántikáló elemeknek.
Ahol a közmunkások dolgoznak, ott ők is sűrűn megfordulnak: vigyáznak a munkával elfoglalt emberek holmijára. De így is megesett, hogy amíg a parkban foglalatoskodtak, a kicsit odébb, egy padra letett táskák egyikéből valaki kiemelte egyik munkás cigarettáját. Komoly dolog ez, mert részint drága a cigaretta, másrészt, aki ilyet lop, lophat az mást is – úgyhogy most komoly csapdát készülnek állítani e köztéri szarka lefülelésére.
Napi ellenőrzést igényel az Óhegy, legfőképpen az illegálisan szemetet lepakolók miatt. Tettenérésre ugyan még nem került sor, de ami késik, nem múlik.
Viszont mindent dokumentálnak, s ebből már feljelentés is született. Például azoknak a terepmotorosoknak az ügyében, akik felszaggatták a Földváry-Boér parkban a sétálóútra frissen leszórt murvát, jókora kátyúkat hagyva a helyén. A káreseményt – miként a többit is, például a vadonatúj buszmegállók összefirkálását – fotón is rögzítették, s megtették az ügyben a feljelentést. Mert hogy ez is dolguk.
A kétfős csapat általában kétfelé válva járja biciklivel a falu útjait, s bár Péteri kicsinek tűnik, simán le lehet benne pedálozni egy járatban hatvan kilométert is. Ha közben kétemberes feladat adódna, rádión értesítik egymást.
Egy reggel Tofán Gyula munkába menet azt vette észre, hogy valakinek tárva-nyitva áll a kapuja, feltört zárral. Amikor a tulajdonossal – akinek azért némiképpen megnyugtató lehetett, hogy hivatalos ember társaságában jár körbe – szemrevételezték az esetleges kárt, kiderült, hogy nem hiányzik sem a felrakott rönkfákból, sem a fóliasátorból semmi – a betörő alighanem csak felmérte a terepet. De legalább tudni lehetett, hogy erre a helyre mostantól jobban kell figyelni.
Tofán Gyula egyébként, ha leteszi a szolgálatot, a polgárőrökkel folytatja. Lehet tehát mondani, hogy éjjel-nappal a falura vigyáz.
Miként a társa: minimálbérért.

Koblencz Zsuzsa

Címkék: településőr

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció