Összefogás a fenntartható életért

A térség több települése is élen jár a környezetvédelemben

2010. július 12.
Pilis és Albertirsa első körben csatlakozott a KlímaBarát Települések Szövetségéhez 2007 végén. Két éve Vecsés is tagja az együttműködésnek.

Tavaly májusban, Pilisen jött létre hét település részvételével a Gerje-Tápió I. Magyarországi KlímaBarát Körzet, amelyben Albertirsa és Káva is szerepet vállalt, továbbá ekkor írták alá nyolc szlovák és nyolc magyar iskola klímabarát együttműködési nyilatkozatát is.

Szlovák, magyar – két jó barát?


Az InterKlímaSk+Hu Mozgalom az első olyan határokon átnyúló magyar-szlovák kezdeményezés, amely példa nélküli a szélesebb értelemben vett régiónkban is. Nyolc szlovák és nyolc magyar (Albertirsa, Farmos, Káva–Bénye, Pánd, Pilis, Szarvas, Tápióbicske, Tápiószentmárton) település képviselői működnek együtt annak érdekében, hogy a  globális klímaváltozás negatív hatásait csökkentsék, megvalósuljon a közép-európai népek új típusú együttműködése, egyfajta civil szomszédkapcsolat. Céljaik eléréséhez megnyerték több magas rangú közjogi méltóság, az államelnökök, katolikus egyházfők, több nagykövet, miniszter és az Országos Szlovák Önkormányzat elnökének támogatását.
A mozgalom annyiban tér el a többi zöld szervezet munkájától, hogy itt településszinten keresik a megoldásokat. Céljaik megvalósításában – az oktatás-nevelésre helyezve a hangsúlyt – a tényleges munkát a klímabarát körök tagjai, a klímabarát iskolák pedagógusai végzik. Ebbe az úttörő kezdeményezésbe bevont települések többszázezer fős lakosságot képviselnek.
 

Sólyom László is jelen volt
a konferencián


Az éghajlatváltozásés a klímabarát települések válaszai címmel rendezték meg ez év áprilisában a Magyarországi Klímabarát Települések Szövetségének legutóbbi konferenciáját Tatabányán, melyen Sólyom László is részt vett. Az államfő polgári erénynek nevezte, hogy a települések szövetségi formában saját kezükbe vették ezt a zöld kezdeményezést, és helyi szinten cselekszenek ebben a globális kérdésben. A köztársasági elnök közösségteremtőnek tartja a klímabarát települések tevékenységét, amely hozzájárul a társadalmi szemléletváltozáshoz is. A konferencia egy fontos eredménye volt, hogy a szövetségben részt vevő települések polgármesterei végre személyesen is találkozhattak, és megerősíthették egymást abban: jó úton járnak.
 

– A Klímabarát Települések Szövetsége céljainak komoly tudományos háttere van, melyet az MTA Szociológiai Kutatóintézetben dolgoztuk ki – mondta el kérdésünkre Antal Z. László, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének Éghajaltváltozás Kutatóműhely vezetője, a Klímabarát Mozgalom alapító elnöke. – A jogszabályok gyakran kifejezetten előírják azt, hogy környezetpusztító módon éljünk, gondoljunk csak például az éjszakai közvilágításra. Egy hazai háztartásban fejenként átlagosan 130 liter víz fogy, amelyet szintén mérsékelni kell a jövőben. A Pentagon nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2015-re várható az olajkitermelés csúcsa. Ezt követően az olajért folyó küzdelem a jelenleginél keményebbé válik. A gazdasági lehetőségeink reális számbevétele alapján pedig kevés esélyünk van arra, hogy a csökkenő olaj helyett az ország át tud állni a ma még költséges alternatív forrásokra. Azaz a klímaváltozástól és az üvegházhatású gázok kibocsátásától függetlenül is ki kell dolgozunk egy, a jelenleginél alacsonyabb energiafogyasztással is működő társadalom alapjait. A szövetség célja, hogy ezekre a várható változásokra minél alaposabban felkészüljünk – magyarázza Antal Z. László.
Pilisi úttörők
– A pilisi Klímabarát üzlet mozgalom kapcsán a településre látogató Dr. Jane Goodall, világhírű etológus, ENSZ békenagykövet elmondta, hogy városunk lehetne Magyarországon az első olyan település, amely tudatosan lecseréli a műanyag csomagolóanyagokat papírra vagy természetes, lebomló anyagra – mesélte Pintér Sándor, a Pilisi Klímabarát Kör  koordinátora, a Magyarországi Klímabarát Települések Szövetségének alapító tagja. – 2009. novemberében már tizennégyen nyerték el a Klímabarát üzlet címet, ez év januárjában pedig további tíz bolt írta alá a csatlakozási nyilatkozatot. A település idén bekapcsolódott abba a kezdeményezésbe is, melynek lényege, hogy minden születendő gyermeknek ültetnek egy fát, melyet a későbbiekben a gyermek szülei gondoznak.
Pilisen az a bolt válhat Klímabarát üzletté, amely vállalja, hogy az etikai kódex 21 pontjából legalább tíz követelménynek megfelel. Így például rászánja magát, hogy csomagolóanyagként papírt vagy lebomló műanyagot használ, a kirakatban hazai termékeket reklámoz, a zöldséget, gyümölcsöt nem csomagolja be előre, szelektíven gyűjti az üzletben keletkezett hulladékot, növényeket ültet a bolt elé, ahol kerékpártartót és szemetest is elhelyez.


Eltűnik az önellátó életmód

Vecsés Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2008 novemberében döntött úgy, hogy csatlakozik a klímabarát szövetségéhez.
– Vecsésen is tapasztalható, hogy a falusias önellátó, önfenntartó, kiskertes, állattartásos életmód teljesen kiszorulóban van. Az ismeretátadás láncolata megszakadt, így a falusiak védekező, alkalmazkodó, túlélési hagyománya kiveszőfélben van – hangsúlyozta Orbán Éva környezetvédelmi referens. – Tervezzük a vecsési klímakör megalakítását, és dolgozunk a város klímastratégiáján. Jó lenne, ha minél több magánszemély felvállalná, hogy helyi szinten tenni kíván az emberi tevékenység természeti környezetre gyakorolt negatív hatásai ellen. Előreláthatóan őszre kézzelfogható eredményekkel fogunk előállni.
 

Autómentes zóna Albertirsán

Az albertirsai önkormányzat már kidolgozta és elfogadta saját klímastratégiáját. Ebben nyilvánvalóvá teszik, hogy a jövőben a várospolitikában is kiemelt célként kell kezelni egy elkerülő út építését, melynek segítségével jelentősen csökkenhet a városban a gépjárműforgalom. Autómentes és csökkentett forgalmú zónák kialakítása mellett teljes kerékpárút hálózat kiépítését is tervezik, továbbá szeretnék elősegíteni a Green Plus égéskatalizátor széles körű használatát. Marosvölgyi Ildikó, a helyi klímabarát kör elnöke elmondta, hogy a mozgalomhoz eddig körülbelül negyven lakos csatlakozott, főleg a harminc év fölötti korosztály, köztük több képviselő és pedagógus is. Az albertirsaiak mozgalma kiemelt figyelmet fordít a gyermekek környezettudatos nevelésére, legutóbb például több mint száz fiatal vehetett részt egy éjszakai bátorságtúrán, mellyel a természet szeretetére és megóvására hívták fel a résztvevők figyelmét.
Péter Renáta
Címkék: klíma időjárás

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció