Őszi szezon a MagHázban

2013. október 21.
Szakadó esővel, Nők Klubjával, szüreti felvonulással és mesenappal vette kezdetét a maglódi MagHáz őszi szezonja. 

Pálinkával, kaláccsal szokták kínálgatni a járókelőket a szüreti felvonulás résztvevői Maglódon, így csalogatva őket az esti bálra. Az idén azonban a felvonulást – pedig nagyon készültek rá – elmosta a szakadó eső. A Nők Klubja által szervezett bált azonban megtartották, ráadásul akkora sikerrel, hogy megszületett az elhatározás: a felvonulásnak is tartanak egy esőnapot. Vasárnapra kiderült az ég, vonulhatott a szüreti menet. Így kezdődött a MagHáz őszi szezonja – tudtuk meg Tóth István igazgatótól – és a folytatásról is csak elismeréssel lehet beszélni. Tóth István mindenesetre azzal folytatta: le a kalappal a kistérségünk előtt!
Két kistérségi eseményre is sor került ugyanis szeptemberben: a környékbeli nyugdíjas csoportok énekesei, táncosai tartottak több mint kétórás előadást, ugyancsak a Nők Klubja szervezésében, majd a maglódi szlovák kisebbség hagyományőrzői, a Roszicska egyesület meghívására népesült be a művelődés háza meghívottakkal Pilisről, Péteriből, Ecserről. A dabas-sári és a keresztúri meghívottak korábban már elígérkeztek egy másik fesztiválra, emiatt nem lehettek jelen – felelte kérdésünkre Tabányi Mária –, de szerencsére oly sok találkozót rendeznek a megyében, hogy előbb-utóbb úgyis összefutnak az alsónémedi, a kistarcsai vagy csömöri ismerősökkel is.
November 9-én például Csömörön tartják a Páracska nevű tollfosztót. Ahol talán
– de ezt már mi tesszük hozzá – a bényei és az albertirsai szlovákság is képviselteti magát. Bényén ugyanis a legutóbbi időkig úgy tudták, hogy a kapusznyiksütő verseny az ő ötletük és a megyében páratlan a rendezvényük, noha az albertirsaiak már korábban is rendeztek hasonlót – csak épp a testvéregyesületek némelyike nem tudott erről.
Különleges eseménye volt a szeptembernek a mesenap megrendezése is, amely felett a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat és a MagHáz bábáskodott. A könyvtárat erre az alkalomra a sárkány várává változtatták, volt táncház, állatsimogató, meseterapeuta, műhely, ahol kovácsinasként kalapálhattak. Aki akart, furulyát faragott, esetleg hallgathatta egy Maliból Maglódra került, vagy egy ugyancsak itt élő indiai fiatalember saját anyanyelvén előadott meséjét.
Sokan öltöztek mesehősnek. A MagHáz igazgatója például kisbíróként dobolta ki az eseményeket, s a közönség érdeklődve áramlott a különböző helyszínek között – tudtuk meg, és mint kiderült, ilyen mesenapot ugyan először tartottak, de olyan sikere volt, amilyennel nem találkozni minden nap.
Lapzártánkkor már lezajlottak a különlegesnek ígérkező októberi események. A Vermesy Művészeti Napok idei programja szerint a MagHázban a Verdi életéről és műveiről folytatott beszélgetés és előadás, a három maglódi templomban pedig a születésének 200. évfordulójáról megemlékező koncertek.
Koblencz Zsuzsa


Címkék: MagHáz pálinka programok kultúra ősz

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció