Ötmilliárdos adósságot vállal át az állam

2014. február 5.
Az önkormányzatok adósságának átvállalásáról tárgyalt január 10-én Gyálon a térség polgármestereivel Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. 

Mint ismert, a korábbi évek elhibázott önkormányzati finanszírozása miatt felhalmozódott adósságállományt a kormány négy ütemben veszi át az önkormányzatoktól.
Az első ütemben a megyei önkormányzatok adósságát, a másodikban az 5 ezer fő alatti települések teljes adósságát, a harmadik lépésben az 5 ezer fő feletti települések adósságának 40-70 százalékát vállalta át az állam. Az idén végrehajtásra kerülő negyedik ütemben pedig ez utóbbi települések fennmaradó adósságállományát is átveszi az állam.
Az intézkedésnek köszönhetően térségünk több települése is jelentős tehertől szabadul meg. A legnagyobb tehertől Pécel szabadulhat meg, 1,9 milliárd forintot vállal át az állam a településtől. A konszolidáció negyedik ütemének másik nagy nyertese a térségben Gyál, szintén milliárd feletti adósságot, pontosan 1 milliárd 350 millió forintot halmozott fel a település, melytől most – úgy néz ki –
megszabadítja az állam. Vecsés 853 millió, Gyömrő 454 millió, Maglód 445 millió, Üllő pedig 365 millió forintos adósságot tudhat le a konszolidációnak köszönhetően. Felsőpakony adósságát már korábban átvállalta az állam, Ecsertől pedig nem volt mit átvállalnia az államnak, a település nem halmozott fel adósságot.
A polgármesterek megbeszélését követő sajtótájékoztatón Navracsics Ti­bor védelmébe vette az önkormányzatokat. Beszédében hang­súlyozta, nem azért adósodtak el az elmúlt több mint két évtized alatt, mert felelőtlenül gazdálkodtak. Az ok inkább abban keresendő, hogy a helyhatóságokra testált fela­datok ellátásához a kormányok nem biztosították az anyagi forrásokat. A felmerülő anyagi problémákat, fejlesztéseket ezért a legtöbb esetben hitelekből oldották meg az önkormányzatok.
Az agglomerációban található településeknek különösen nagy összegeket kellett fordítaniuk az infrastruktúra fejlesztésére, amit a hirtelen megugró lakosságszám megkövetelt. Ezért is fordulhatott elő, hogy a felsorolt városoktól még a 4. ütemben is összesen több mint 5,3 milliárd forintot kellett átvállalnia az államnak. A felszabaduló összegeket a települések további gyarapítására fordíthatják majd a városvezetők. Az említett települések adósságkonszolidációja február végéig megtörténik – tájékoztatott a miniszter.
Az adóssággal nem rendelkező településeknek is segít az állam – mondta Nav­ra­csics Tibor, esetükben a 2014–2020 között elnyert uniós forrásokból megvalósuló beruházások önrészébe szállhat be az állam. A kormány végleges döntésére azonban még várni kell ebben az ügyben.
Vén

Fotó: Burger Zsolt

Címkék: adósságátvállalás önkormányzat település polgármester város adósság

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció