Palackba zárt kincseink

2013. február 6.
Régiónk bővelkedik a kristálytiszta ásványvízben, melyet három helybéli vállalkozás is palackba tölt, hogy mindnyájan kortyolhassunk belőle. 

Néhány évtizeden belül Magyarország a vízbázisának köszönhetően stratégiailag nagyon fontos ország lehet. Közel két évvel ezelőtt hangzott el ez a gondolat Kur­di Vik­tor, a Magyar Vízi­köz­mű Szö­­vet­ség elnöke szájából. Az ivóvíz mennyisége ugyanis világszerte egyre gyorsabban fogy, sőt egyes kutatások szerint napjainkban egyre közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor hiánya kritikussá válik. Magyarországon pedig, hazánk kis méretéhez viszonyítva óriási mennyiség rejtőzik a föld alatt. Országunk ivóvízkészlete ásványvizekben bővelkedik. Ritkán találkozhatunk külföldi boltok polcain akkora ásványvízválasztékkal, mint amekkora a hazai kereskedelmi egységek polcairól köszön vissza ránk. 
Ezt az állítást igazolja, hogy szűken vett térségünkben 3 olyan vállalkozást is találunk, amely ásványvíz- palackozással és forgalmazással foglalkozik. Üllőn a Daru Aqua Kft., Gyömrőn a Gyömrői Ásványvíz és Szikvízüzem, Albertirsán pedig az Aquarius-Aqua Kft. 

200 millió palack évente

Régiónk ásványvizet forgalmazó cégei közül az albertirsai Aquarius-Aquau Kft. a maga 200 alkalmazottjával és az évente kitermelt, körülbelül 200 millió palack ásványvízzel valóságos mamutcég az üllői és gyömrői családi vállalkozásokhoz képest. Az albertirsai Aquarius sem rendelkezett mindig ekkora kapacitással, a kft. 1991-ben családi vállalkozásként indult, csak az azóta eltelt két évtized erőfeszítéseinek és folyamatos fejlesztéseinek köszönheti, hogy napjainkra felnőtt az ország nagyjai mellé. Ezt igazolja, hogy 2012 októberében egy 10 millió euróból megvalósított csarnokot adtak át a 12 éve működő telephelyen. A fejlesztésnek köszönhetően a csarnokban az ásványvíz palackozása mellett már üdítőital gyártására is lehetőség van.  A vállalat két sajátmárkás terméket gyárt: Aquarius és Veritas Gold márkanéven. Az Aquarius olcsóbb árfekvésű termék, vize a jégkorszak csúcsán, mintegy 28 ezer évvel ezelőtt került a vízadó rétegbe. A Veritas Gold – a cég prémium kategóriás ásványvize – magasabb árkategóriában foglal helyet. Minőségét a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (ITQI) többszörösen elismerte. Az Aquarius termékei számos üzlet és kereskedelmi lánc polcairól visszaköszönnek a megszokott kiszerelésben, 0,5 és 1,5 literes palackokban, illetve szénsavas és szénsavmentes formában.

Optimális minőség

Az üllői Daru Aqua Kft. fiatal szereplője az ásványvízpiacnak. Mindössze 3 évvel ezelőtt, 2009-ben alakult egy állítólagos „megérzést”
– és persze sikeres ásványvízkutatást – követően. Az eredetileg építőipari gépekkel foglakozó tulajdonos, Kerekes Zoltán nem tudta, csak megérezte, hogy cége telephelye alatt ásványvíz rejtőzhet. E gondolatra hagyatkozva próbafúrásokba kezdett, mely során kiváló minőségű, a pleisztocén korból származó ásványvízre bukkant. A próbafúrások eredményét látva elkezdődött a vízbázis feltárása, majd az üzem és a palackozáshoz szükséges technológia kialakítása. A kinyert ásványvizet semmilyen tisztítási folyamatnak nem kell alávetni, az előállításhoz nem szükséges sem kémiai sem fizikai beavatkozás. Kerekes Zoltán elmondása szerint nem céljuk, hogy a nagyokkal versenyezzenek, inkább a minőségi, mint a mennyiségi előállítást tűzték ki célnak. Termékük az Aqua Optima márkanevet viseli. Kémiai összetevői mindenki számára fogyaszthatóvá teszik, az enyhén lúgos víz természetéből fakadóan optimális az egészséges víziváshoz. Az Aqua Optimát nem csak az üllői lakosság fogyaszthatja, ugyanis egyre több helyre jut el a Kerekes Forráskútból származó víz. Üllőn akár házhoz is megy a helyi szódásnak köszönhetően. 

Gyömrő gyöngyszeme

Méreteiből adódóan talán a Gyömrői Ásványvíz és Szikvízüzem az ásványvíz-forgalmazó trió legkisebb tagja. Ezzel együtt azt is kijelenthetjük, hogy az ásványvíz­-palackozás egyik gyöngyszemére találtunk a családi vállalkozásban. Úgy is mondhatnánk, hogy a név kötelez, hiszen az előállított termék a Gyömrő Gyöngye márkanevet viseli. Szikvízüzemként indult a vállalkozás, Rehor János cégtulajdonos 1985 óta foglalkozik szódavízgyártással. Mellette lánya, Tóthné Re­hor Krisztina és veje Tóth Já­nos, illetve fia Rehor Csaba irányítja a vállalkozást. Munkájukat két alkalmazott, Györfy Imre és Kiss József segíti. Nehéz időket is átvészeltek már így együtt, szódásüzemüket tulajdonképpen az ásványvíz-palackozás mentette meg és virágoztatta fel újra. Rehorék 2001-ben egy mélyfúrású kutat fúrattak, ebből nyerték ki a vizet a szódavíz előállításához, melyet a későbbiek során rendszeres ellenőrzésnek vetettek alá. A vizsgálatok minden esetben kiváló eredményeket hoztak, 2008-ban pedig az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) által is elismerést nyert a víz, melyet még ebben az évben jogerősen is ásványvízzé nyilvánítottak. Rehor Csaba elmondta, arra külön büszkék, hogy valóban friss vizet juttatnak el a vásárlókhoz. Ez annak tudható be, hogy épp annyi ásványvizet palackoznak, amennyit el tudnak adni. Emiatt igen gyakori, hogy a boltban vagy a kiszállító autóról vásárolt ásványvíz hajnalban még 120 méter mélyen aludta 12 ezer éves álmát – a gyömrői víz is a pleisztocén korból maradt ránk. A Gyömrő Gyöngye palackozása 2009-ben, korszerű gépek vásárlása után kezdődött. A vállalkozás az ásványvíz-palackozás mellett a szódavízgyártást is megőrizte
A gyömrői ásványvíz nem csak a helyi közösség szomját oltja, a térségben több helyre is szállít a Rehor család. Csaba azt is elárulta, hogy van olyan élelmiszerüzlet, ahol az ország egyik legismertebb ásványvize mellett a Gyömrő Gyöngyéből viszik a legtöbbet. A vállalkozás azon kívül, hogy Rehorék megélhetését és a környék friss vizét biztosítja, összetartó családot kovácsolt a famíliából. A mai világban ritka látvány, ahogyan a palackozóüzem köré épült három családi ház egybenyitott portáján generációk élnek teljes egyetértésben, napról napra közös célért munkálkodva. 
Bármely vállalkozás termékét is választják egészen biztos, hogy jól járnak vele, hiszen egytől egyig kiváló minőséget képviselnek. Palackba zárt kincsek, melyek helyi családok lelkiismeretes munkájának végeredményeként jutnak el a háztartásokba. 
Egészségükre! 

Varga Norbert
Címkék: ásványvíz szikvíz aquarius aqua optima gyömrő gyöngye

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció