Palackozott igazságok

2011. augusztus 3.
Olvasóink lapunk hasábjain is végigkövethették „Az alkohol és az iskola” című kétéves nemzetközi pályázat eseménytörténetét. Az Európai Unió Comenius Programja Tempus Közalapítványának munkatalálkozóin négy ország öt nyertes iskolájának – köztük a monori JAG-nak – küldöttei vehettek részt. Az e témában összegyűjtött ismereteik, felméréseik és tapasztalataik kicserélése mellett sokoldalú, kreatív ötletekkel járultak hozzá a kulturált alkoholfogyasztást célzó európai kampány kidolgozásához is.

A kiutazást – az alapvető célkitűzésnek megfelelően – ezúttal is egy iskolai projektnap előzte meg. Ezen a találkozókon eddig részt vevő diákjaink tájékoztatták tanulótársaikat pályázati tevékenységükről, élményeikről, illetve látványos ízelítőt mutattak be a záró összejövetelre készített programjukból. Volt a témából tesztlap kitöltés, versírás és játékos vetélkedő. Multiplikátorok (minden osztályból két fő) vettek részt a nap további eseményein is, akik utána társaiknak be tudtak számolni a hallottakról; mint ahogy az alkohol hatásaival kapcsolatos kémiai kísérletekről, pszichológiai előadásról, illetve a pilisi rendőrőrsöt vezető őrnagy (egykori JAG-os diák) megszívlelendő videós rendészeti intelmeiről. Kár, hogy a meghívott környékbeli általános iskolások és vendégek közül kevesen tudtak megjelenni, mert a jelenlévők megismerhették, hogy a kétévi munka során milyen jelentős adatbank létesült e témából. Bármilyen órán felhasználható kérdőívek, tesztlapok; történelmi, jogi, idegen nyelvi, film- és reklámanyag, valamint egy CD is.
    A vendéglátó belgákkal – Mouscron város tágas középiskolájában – másodszor, de valamennyien most utoljára találkoztak a német, olasz és magyar diákok. Prospektusfordítás, valamint szülőknek és diákoknak szóló szórólapkészítés volt a közös feladatuk, illetve borítólap tervezése ahhoz a témához kapcsolódó novelláskötethez, amiben három monori írás is megjelenik, és amit valamennyiük nyelvére lefordítottak. A könyv címe: Palackozott igazságok. Ihletője egy nyertes monori plakát.
            A JAG-osok örömet szereztek a többieknek azzal az ajándékba vitt fotókönyvvel, amit valamennyi csoport felvételeiből állítottak össze. A helyiek pedig főleg a Gent városába szervezett hajókirándulással, ahol maradandó élményt jelentettek a meseszép épületek. Hazafelé jövet még egy rövid brüsszeli városnézéssel is gazdagodhattak.
            A nemzetközi társaság egészéhez viszonyítva is kiemelkedő munkát végeztek 11-es diákjaink: Joseffi Dóra, Kun Alex, Téglás Dániel és Varga Dominika. Nem csupán abban, hogy több nyelven kiválóan és élvezettel tudtak kommunikálni társaikkal (ahogy a megelőző utak résztvevői), hanem élen jártak a közös feladatok megoldásában és a hangulatteremtésben is. Nagy sikert arattak például Lackfi János: Palack című versének – általuk megzenésített gitáros,szájharmonikás – előadásával.
            Diákoknak és a felkészítő-kísérő tanároknak (Turáni Katalinnak és Bolcsó Gusztávnénak) egyaránt emlékezetes marad a búcsúest is, ahol az ottani tanárzenekar muzsikájára együtt táncolhattak valamennyien.
            Volt, akinek a repülés, másnak a rák és lazac ételek, vagy éppen a belga csoki ízlett nagyon. Olyan fiú is akadt, akinek a híres belga sör tetszett (tartván magát a tanult: „nem tiltott, de kulturált, és módjával történő” alkoholfogyasztáshoz).
            Balatoniné Sárosi Márta – a József Attila Gimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese – a kétéves programnak a kezdő, és most a záró találkozóján vett részt. Nagyon pozitívnak tartja ezt az egész programot: a partneriskolák kapcsolattartása és a gyerekek szempontjából az élő idegen nyelvek gyakorlása, a világlátás lehetősége szempontjából. Figyelemfelhívási célját is feltétlenül elérte. Nem utolsósorban akkor, ha a szerzett tapasztalatokat sikerül beépíteniük iskolai és otthoni mindennapjaikba is.
            Gimnáziumunk projektvezető tanárai pedig azt szeretnék, ha ősszel sikerülne megrendezni a három nyelven megjelenő novellaantológia ünnepélyes könyvbemutatóját, Lackfi János költő meghívásával (akinek a verseit a projekt témáihoz többször is felhasználhatták). Ennek természetesen még anyagi feltételei is vannak, de igazán méltó helyi lezárása lehetne e nemzetközi programsorozatnak.
B.G.

 

Címkék: JAG iskola

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció