Pannika Kávája

Mesél a négyórás mindenes

2009. július 14.
Káva hangulata, nyugalma, csendje az ide tévedő, zaklatottabb tempóhoz szokott látogatóból nyomban kiváltja a „de jó lehet itt lakni” sóhajtást.

Az utóbbi évtizedben egyre többen akadnak, akik a sóhajjal nem érik be, s ide is költöznek. Így lett Káva művészemberek otthona, s olyanoké is, akik az általuk álmosnak vélt csendet pergőbb eseményekkel szeretnék elevenné tenni. Ennek persze a régóta itt élők nem örülnek.

A beköltözők s a helyiek közötti vitává fajult eseményeire a világhálón bukkantam rá nagy csodálkozással. A egyet nem értés eredménye az lett, hogy immár két egyesület van a faluban.

– Az övék, az Ürgevár, amit egy ide költözött hölgy irányít, meg a mienk, a Káva Közösségéért Közhasznú Egyesület, amit idén januárban jegyeztettünk be. Ők is szerveznek programokat, mi is – fogalmazza meg pontosan és érzelmektől mentesen Rádi Sándorné, akit Pannikaként ismer Káva apraja-nagyja.

A hatszázharminchét lakosú Káván nemrég tartották az idei falunapokat, amelynek eseményei a közhasznú egyesület szervezését dicsérik. Legfőképpen pedig Rádi Sándorné Pannikát, akivel azóta vagyok roppant elfogult, amióta kiderült, hogy egyetlen kérdésre a faluval kapcsolatos ismeretek egész tárházát képes felvonultatni. Nincs ember, esemény, hír, akiről-amiről ne lenne tudomása, ráadásul az a „megmozgatós” fajta: miközben mások még épp csak megfogalmazzák, hogy „de jó lenne, ha” – ő már meg is szervezte.

Hivatalosan tizenöt éve kultúrosa, népművelője, mindenese Rádiné Pannika Kávának, a valóságban azonban már legalább húsz éve szervezője a közösségi eseményeknek. Tiszteletdíjának említésekor az ember egyszeriben megérti, mit jelent az, amikor valaki nem a pénzért teszi a dolgát. Évekig négyórás alkalmazottként foglalkoztatta őt az önkormányzat, most épp hatórásként, de már sejteni lehet, hogy a megszorítások okán megint négyórás lesz.

Ezekbe az órákba bele kell férnie a könyvtárban töltött időnek csakúgy, mint amikor szponzorok után lohol, utazási irodák közül keresi a legjobbat és a megfizethetőt, szereplőkkel és intézményekkel egyezteti a rendezvények időpontját, összehangolja a főzőverseny kellékeit, eseményeit és szereplőit, vagy épp vacsorát főz a rendezvények vendégeinek.

És néha muszáj elmennie az orvoshoz is. Mert hogy Rádiné Pannika szíve nem annyira teherbíró, mint amilyet a mozgékonysága, lelki energiája igényelne. Évek óta szívpanaszokkal él, nemrégiben műtéten is átesett. Ráadásul komoly cukorbetegséggel is küzd.

Ám, ha arról van szó, hogy az itáliai Bibionéba utaztathatja a falubelieket – egy miskolci irodával sikerült jó kapcsolatot kiépítenie a világjáráshoz (nem tudom, melyikünknek jutna eszébe Miskolcig elmenni a legjobb ajánlatért), akkor a betegségen felül kell kerekednie. Hát felülkerekedik.

Afelett már nehezebben, hogy az egyesület nemrégiben pályázatot nyert, amelynek révén pihenőpadokat helyezhetett volna el az iskolával szemben lévő, árnyas kis téren, ahol a közösségi megmozdulásokat, a falunapot is tartják, mégis kudarc lett a vége. Pedig az építéshatóság is áldását adta a kezdeményezésre, amit végül azzal utasított el a pályáztató, hogy nem készült hozzá tervrajz. Tervrajz! Néhány pihenőpadhoz…

A falunapok mindenesetre enélkül is szépen sikerültek, mint mindig: ott voltak bemutatójukkal a tűzoltók, bűnmegelőzési tanácsaikkal a rendőrök, műsorukkal a nyugdíjasok, a gyerekek célba lőhettek íjjal, a főzőversenynek is nagy közönsége volt. Megkapta emléklapját a falu legidősebbje – csak azért nem a 97 éves Dian Benjaminné, mert minden évben mégsem kaphatja ugyanaz, hanem az utána következő legidősebb, a 87 éves Boris Pálné – s a legifjabb is, az áprilisban született Tóth Brendon.

Most egy kis csend van, miközben már lehet azon gondolkodni, hogy a régióban, de a megyében is egyedülálló alkotás, a Tanítók Fája – amelyen minden egyes pedagógus neve szerepel egy bronzplaketten, aki csak az iskolában valaha is megfordult – valamiképpen újra a helyére kerüljön. Ugyanis – bármennyire is igyekeztek időtállóvá tenni – a fa valahogy mégis kidőlt.

Koblencz Zsuzsa

Címkék: Könyvtár

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció