Problémát okoz a sok belvíz

2010. december 13.
A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint megyénkben jelenleg negyven településen észlelhető jelentős mennyiségű belvíz. Összesen tizenkilenc településen rendeltek el belvízvédelmi készültséget, számos településen már lakóházakat veszélyeztetettek. Tóalmáson már közel kétszáz családi házat érint, Tápiószecsőn százötven-kétszáz lakóház pincéje van víz alatt. Szentlőrinckátán az összes ház pincéje megtelt, egy teljes utca lakóházai veszélyben vannak, egy családnak el is kellett hagynia az otthonát. A pincékben összegyűlt talajvíz miatt a fűtési rendszereket sem tudják használni, mivel azt nem lehet megközelíteni.

– Komoly gondot okoz Pilisen is a csapadékos időjárás miatt megemelkedett talajvíz – mondta el a Régiónak Szabó Márton, Pilis Város polgármestere. – Az önkormányzat az árkok tisztításával, átereszek készítésével próbálja csökkenteni az utóbbi hetek havazása, esőzése miatt kialakult áldatlan helyzetet. Százhúsz éve nem esett egyszerre ennyi csapadék, mint az utóbbi időben. A pincékben mindenütt áll a víz, de mivel a talajvíz gyakorlatilag egyenlő szinten van a talaj felszínével, hiába szivattyúzzuk, azok újra és újra telítődnek.
    Pilis számára készen áll a város teljes csapadékvíz elvezetési koncepciójának terve, ám annak megvalósítása 2006-os áron számolva is mintegy kétmilliárd forint lenne. Ennyi pénze nincs az önkormányzatnak, és eddig pályázat útján sem igen sikerül anyagi forrást szerezni. Mivel Pilis hivatalosan nem bel- és árvízveszélyes terület, illetve nem számít hátrányos helyzetű településnek, a pályázatok elbírálásánál mindig negatív irányba billen a mérleg.
    Az önkormányzat – elegendő anyagi forrás híján – lehetőségeihez mérten próbál segíteni a helyzeten. Szabó Márton a Gerjementi Kistérség településeinek (Pilis, Albertirsa, Ceglédbercel) ülésén, a napokban kezdeményezte, hogy levélben forduljanak a vízügyi hatósághoz a Gerje patak kitakarítása ügyében.
    – A Gerje vízleeresztő képessége jelenleg nem olyan mértékű, mintha ki lenne takarítva. A településen elterjedtek olyan rémhírek is, miszerint a patak vissza van duzzasztva, ezért nem nyeli kellő mértékben a vizet. Ezt azonban határozottan cáfolom. A patak vízleeresztő képessége működik ugyan, ám az még jobb hatásfokú lenne, ha a hatóságok elvégeznék a tisztítási munkálatokat – mondta el kérdésünkre a polgármester.
    – Monoron szintén gondot okoz a belvíz a szokásos területeken, vagyis a mélyen fekvő, lefolyástalan helyeken – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Babinszki György, Monor Város alpolgármestere. – Főleg a pincéket, kerteket, udvarokat öntötte el a megemelkedett talajvíz, azonban jelenleg a lakóházak nincsenek veszélyben.
    Az önkormányzat azzal kezeli a helyzetet, hogy anyagi lehetőségeihez mérten folyamatosan szintfelmérést végez, rendbe teszi az árkokat és kipucolja az átereszeket. A szivattyúkat folyamatosan készenlétben tartják, és ahol szükséges, be is vetik. Legutóbb például a Kisfaludy utcában végeztek szivattyúzást.
    A tavalyi év belvízhelyzetét tovább súlyosbította, hogy a lakosok sok esetben a pincéből, udvarról kiszivattyúzott vizet a csatornarendszerbe engedték. Mivel ez a rendszer túlterhelését eredményezi, a dolog kiküszöbölésére olyan jelzőberendezést vásároltak a csatornaszolgáltató részére, mellyel könnyedén kiszűrhetik azt, hogy mely ingatlanon engedik be az esővizet a csatornába. A közelmúltban beüzemelt jelzőberendezésnek az alpolgármester szerint máris vannak pozitív hatásai.
NR
Címkék: belvíz,

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció