Régi nyarak, eltűnt strandok

2014. július 10.
Ahol most az uszoda elegáns épülete uralja a tájat, ott hasaltam én több mint fél évszázada a Kovács Bözsi néni vasalópokrócán, a kabinok közelében, a kies monori strandon.Akkoriban cserélődtek nyaranta a gyerekek, s noha egyik család épp olyan szegényes körülmények közt élt, mint a másik, a monori Pistike ment Pestre a Visegrádi utcai nagynénihez, a jászladányi Marika meg Vasadra, a keresztanyjához. A 16 éves Bürgés Erzsike is így került valahonnan Szolnok megyéből Monorra, és hogy ne unatkozzon nagyon, elengedték a strandra, mellé adva kalauzként és kísérőként engem, a tízévest.
Nemigen mentünk a vízbe, mert Erzsike szerint nem volt elég meleg a víz. Azt mondta, ő termál strandokhoz szokott, feléjük olyanok vannak. Kicsit szégyenkeztem a mi hideg vizünk meg a kiégett füvünk, s úgy általában a kopottas strandunk miatt, amit hirtelen a Bürgés Erzsike szemével olyannak láttam amilyen, holott a múlt héten még milyen vidám, jó kis helynek látszott.
Aztán odajött hozzánk egy fiatalember, bemutatkozott, Mihálynak hívták, és mint mondta, a Monor és Vidéke című újság számára szeretne képet készíteni rólunk. De leginkább a csinos, fürdőruhás Erzsikéről, aki erre úgy felpattant a helyéről, hogy azt hittem, menten pofon teremti a fotós Mihályt. Aki különben jó pár évvel később a kollégám lett a szerkesztőségben, de sosem meséltem el neki, hogy miatta nem fürödhettem aznap a strandon, mert Erzsike erényének védelmében azonnal hazamentünk.
Monorierdőre viszont koedukált konvojokban vonult a nép meleg napokon, a rókaúton, Monor felől a Földváry-tanyák melletti hepehupás földúton, természetesen biciklivel. A pilisiek inkább az albertirsai strandot preferálták.


Monorierdő egykori strandja egy korabeli fényképen

Annyi zörgő, csörgő, zománca vesztett, rozsdás járgány azóta se csörömpölt arrafelé. A légionáriusok sivatagi kiképzése se lehetett kevésbé verejtékesebb, mint a forró homokon eltekerni a monorierdei strandig, ahol a tölgyek alatt hamar kiszuszogta a fáradságot a biciklis nép, és Paula néni, a gondnok erélyes figyelmeztetésének nyomán a tusoló alól a medencébe vetette magát. Ahol ugyancsak hideg volt a víz. De kit érdekelt, amikor a büfében lehetett Bambit és sört kapni, az otthon kenőmájassal megkent, zöldpaprikával díszített kenyerek ebédként és uzsonnaként is kiválóan megfeleltek. És olyan szegény se nagyon akadt, aki legalább a strandbelépőt ne tudta volna kifizetni.
A gyömrői tófürdőhöz pedig sokáig be lehetett szökni ingyen, a Tőzeges felől.
A vecsési strandra a négyes műúton közlekedő buszról is be lehetett látni, a kerítés felett. A járműben saját verejtékébe tocsogó közönség mégis épp csak egy pillanatig irigyelte a kerítés mögötti medencében vidáman sivalkodókat. Olyan tömeg volt ott is, mintha heringes dobozban pancsikolnának, akik oda befértek.
Szinte egyik napról a másikra derült ki, hogy ezek a fürdők korszerűtlenek, egészségtelenek, ráfizetésesek. A mo­nori, a vecsési, a mo­no­ri­erdei úgy eltűntek, mintha sose lettek volna. Csak némelyek emlékezetében élnek tovább, az ifjúság édes madaraival összezárva.
Koblencz Zsuzsa

Ha végre itt a nyár...
A bőrünkön érezhettük június elején, hogy megérkezett. Idén szerencsére a tél nem csapott át egyből a nyárba, a két évszak közé ékelődött némi tavasz is, a kánikula mégis egy kicsit korán jött. Persze aggodalomra semmi ok, ha van nagyobb mennyiségű víz a közelben, ahol lehűthetjük magunkat a melegben. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert több strand is akad a térségben.
A Monor környékiek a Nádas Pihenőpark Tófürdőjében, festői környezetben frissülhetnek fel a tó hűsítő vizében. Természetes környezetben, parkosított területen húzódik a 45 méteres csúszdával felszerelt strand. A kisgyermekeseknek egy külön elkerített részt alakított ki a tulajdonos, ahol a pancsoláson kívül egyéb elfoglaltságot is találnak a legkisebbek.
A tó mellett hatalmas játszótér, strandröp­labdapálya, csocsó, asztalitenisz és büfé várja a vendégeket.
Sokak közkedvelt fürdőhelye a nagy múltú Gyömrő Tófürdő. Százak keresik fel az árnyas stranderdő hóna alatt húzódó tavat, ahol a tó hűs vize mellett koktélbár, vízibicikli, kajak és lakeboard várja a kikapcsolódásra vágyókat.
A Nyerges Hotel Thermál pedig azoknak kínál kedvező ajánlatot, akik a közelben szeretnének megmártózni termál vízben, vagy szívesen töltenék szabadidejüket egy mediterrán medence partján, esetleg egy hangulatos jakuzzizásra vágynak. A Nyerges Hotel kimagasló, a környéken egyedi szolgáltatáskínálatával várja felfrissülésre vágyó vendégeit.Címkék: strand nyár meleg napsütés kánikula fürdőzés,

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció