Robbanás után, a helyszínen

2013. március 22.
Az úri gázrobbanás helyszínén jártunk. A környékbeliek, akik ismerték J.-t, nem gondolják, hogy szándékosság történt. 

Ő sem helybéli, csak onnan tudja, melyik utcában volt a gázrobbanás, mert vasárnap felmentek megnézni a helyet – vallja be egy fiatalasszony, akit útbaigazításért szólítunk meg Úriban, amikor a minapi hírek helyszínét keressük.
A robbanástól megrogyott épület hátsó frontja az Akácfa utcára néz, ott a legszembetűnőbb a pusztulás. A katasztrófaturisták az elmúlt napokban megfogyatkoztak – derül ki, amikor a szomszédban lakó barátságos házaspártól az események felől érdeklődünk, s megtudjuk azt is: bennük az egymásnak meglehetősen ellentmondó hírek után a legmegbízhatóbb információforrásra leltünk. A házaspár 76 éves szomszédja, aki a romok, a leomlott téglák közül elő, hozzájuk fordult segítségért. Ők hívták a mentőt, amikor meglátták a porral, törmelékkel szennyezett idős férfit, aki még tudatánál volt, és akkor sérülések sem látszottak rajta.
Minden bizonnyal a sokk tartotta talpon egy kis ideig – töprengünk hangosan –, s csak később derült ki, milyen sérülései vannak.  Hiszen a későbbi hírek már súlyos sérülésekről, a test felületének jelentős részét érintő égésről szóltak – aminek viszont a szomszédok nem látták jeleit. Igaz, néhány nappal később arról olvastak, hogy J.-t kiengedték a kórházból, s ettől kezdve a híradásoknak már nemigen tudtak hinni.Azt a tompa, fojtott dörrenést, ami hajnalban ébresztette őket, nem tudja kiverni a fejéből azóta sem – mondja a férfi, felesége azzal egészíti ki, hogy azóta is folyton, szinte kényszeresen ellenőrizgetik a gázt a saját lakásukban, nehogy velük is valami hasonló történjen.
Amikor megosztjuk velük, mi áll a rendőrségi közleményben, hitetlenkedve csóválják a fejüket: nehezen hihető, hogy a szomszédjuk szándékosan okozta volna a kis híján tragédiába torkolló robbanást. Jó viszonyban voltak vele, nem olyannak ismerték. Tudták, hogy mostanában egyedül volt, feleségét kórházban ápolták, aki a robbanás ideje alatt a lányánál tartózkodott. 
Bármi is történt, odaveszett egy élet munkája – nézzük őszinte együttérzéssel a nemrégiben még megbízhatóan stabil, szép családi ház Ady utcai, homlokzati frontját. A robbanástól a kerítés is megdőlt, s szinte látjuk, amint a tetőn megemelkedett és visszahullott valamennyi cserép. 

K.Zs.
Címkék: gázrobbanás családi ház

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció