Roma Hungarikum

2013. április 8.
Sokrétű, két hónapon át tartó kulturális programsorozat keretében ismerkedhetnek az érdeklődők a cigányság életével. 

Üllőn a Vargha Gyula könyv­tárban, az Üllői Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében indult útjára a Roma Hungarikum nevű programsorozat. Az üllői kisebbségi önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton elnyert támogatásból valósítja meg a rendezvényeket. 
A kiállítást Szo­mo­ra Zsolt, üllői elnök nyitotta meg. A program célja széles körben bemutatni hogyan élt és él napjainkban a cigányság, milyen foglalkozásokat űztek, milyen értékekkel rendelkeznek, illetve az ősök milyen hagyományokat hagytak hátra az utókornak. A kiállítás festményeken és fotókon mutatta be a romák egykori életét, a múlt századtól egészen napjainkig. 
A programokhoz az Árpád Fejedelem Általános Iskola is csatlakozik majd, ahol különböző foglalkozások keretében ismerkedhetnek a roma kultúrával, mesékkel, történelemmel az érdeklődők. 
A sorozat egyik állomása a monori cigánytelep, ahol megtekinthetik hogyan él napjainkban a cigányság. 
A program Ki mit tud? vetélkedővel zárul május végén. Ekkor a gyerekek adnak számot megszerzett ismereteikről, tapasztalataikról. 
A Roma Hungarikum megnyitóján Kissné Szabó Katalin polgármester, Fehér Imre alpolgármester és a képviselő-testület néhány tagja is részt vett. Kissné gratulált a pályázaton elért sikerhez, majd hozzátette, nagy szükség van a hasonló kezdeményezésekre, melyek elősegítik a békés együttélést romák és nem romák között. 
– Örülök, hogy Üllőn élnek olyan emberek, akik képesek együttműködni egy olyan célért, amely mindannyiunk közös ügye. – hangsúlyozta a polgármester. 
A megnyitón részt vett Oláh Zsolt, a Monori Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Pato Selam író-publicista, a Roma Világszövetség magyarországi alelnöke. Ők a továbbiakban is közreműködnek a Roma Hungarikum programjain. 
Az Üllői Roma Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel vár minden érdeklődőt a Roma Hungarikum rendezvényeire.

Varga NorbertProgramok

Rút kiskacsa álma – Előadja: a  Péceli Színjátszó és Művészeti Csoport. Április 22. 15 óra, Üllői Művelődési Ház  
Cigány história világa – a cigány vers és meseirodalom bemutatása. Meghívott vendég: Pato Selam. Április 24. 15 óra, Árpád Fejedelem Általános Iskola
A cigánytábor az égbe megy – filmvetítés, fórumbeszélgetés. Vendég: Pato Selam. Május 8. 15 óra, Árpád Fejedelem Általános Iskola.

 
Címkék: roma cigányság programok

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció