Segíts másokon!

2014. december 3.
Önkéntes mentőcsoportok alakultak országszerte, hogy vészhelyzet esetén segítsék a katasztrófavédelem munkáját. Térségünkben Gyálon, Vecsésen, Monoron és Dabason is várják az önkéntesek további jelentkezését. 


Azonnali beavatkozást megkövetelő vészhelyzetek bármikor kialakulhatnak az életben. Elég csak az egyre gyakoribb időjárási viszontagságokra gondolni – hogy az olyan elkerülhetőnek vélt tragédiákról ne is beszéljünk, mint például a kolontári vörösiszap-katasztrófa –, és kétség sem férhet hozzá, hogy van létjogosultsága azoknak az önkéntes alapon szerveződő mentőegységeknek, amelyek az elmúlt hónapokban országszerte megalakultak. 
Régiónkban gyáli, vecsési, monori, dabasi önkéntes mentők tették le az esküt a nyár folyamán. Az egységek a Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkáját segítik majd, ha az élet úgy kívánja. A tagtoborzás továbbra is tart, mert szükség van minden segítő szándékú környékbelire, akikre vészhelyzetben is lehet számítani – tudtuk meg Gere Imre alezredestől a Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől. 
– Általában többféle fe­ladat ellátására képesek a mentőcsoportok, amelyek kialakításakor figyelembe vettük a térségek adottságait. A monori kirendeltség területén leginkább a belvízi és a villámárvízi helyzetek miatt van szükség önkéntesekre, de eltűnt személyek keresésére, épületomlás esetére is felkészültek a mentőcsoportok – mondta Gere Imre alezredes.
Az egyik járási mentőcsoportnak speciális egységei is vannak, rendelkeznek búvárszolgálattal és légi felderítéssel is. Előbbi feladatot a monori búvárok, utóbbit az inárcsi sárkányrepülő klub látja el. 
– A katasztrófavédelem a mentőcsoportokkal kiegészülve nagyobb létszámmal avatkozhat közbe egy vészhelyzetnél, ezáltal a mentés is felgyorsul, egy időben nagyobb területen végezhetjük a munkát – tette hozzá a vezető.
Az önkéntes mentőcsoportok megalakulásukat követően Gyálon tartottak gyakorlatot. Összetett feladat megoldásával bizonyíthatták rátermettségüket a tagok: a búvárok eltűnt személyt kerestek egy bányatóban, míg a légi felderítők egy vízzel elzárt területen rekedt lakóautót kutattak fel, hogy a hivatásos egységeknek ne vakon kelljen keresniük a bajbajutottakat. A mentőcsoportok összetétele sokszínű – meséli Gere Imre –, érkeztek tagok a Vöröskereszttől, de csatlakoztak mentősök, polgárőrök és önkéntes tűzoltók is a kezdeményezéshez. Egyes csoportok iránt nagy volt az érdeklődés, akadnak viszont olyanok is, ahol csak kevesen jöttek össze. Gere Imre szerint ez leginkább a felelősségvállalástól való félelem miatt van. Vészhelyzetben ugyan sokakra lehet számítani, de amint meghallják, hogy szervezett keretek között számítanak rájuk, már lankad a lelkesedés. Pedig nem csak szakképzett segítőkre van szükség. Árvíz esetén például sok ember kell a kétkezi munkához, a képesítés nélküliek a homokzsákok rakodásán túl akár élelmiszercsomagok összeállításában, szendvicsek készítésében is segíthetnek. Állandó szolgálat, mint a polgárőröknél vagy az önkéntes tűzoltóknál nincs a mentőcsoportoknál – tudtuk meg –, a jelentkezők elérhetőségeiket adják meg a csoportok vezetőinek, akik csak vészhelyzet esetén riasztják őket. A jelentkezőket végzettségük szerint osztják be és bízzák meg feladattal, ha a szükség megkívánja. Érdemes meggondolni a jelentkezést, hiszen mindenki felelősséggel tartozik a lakókörnyezetéért, és szép dolog, ha nem csak önmagunkon, hanem bajba jutott embertársainkon is próbálunk segíteni.
Varga Norbert


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció