Segíts Poszeidon!

Évente negyvenszer mentenek

2010. május 18.
Pontosan öt éve, 2005 májusában alakult Gyálon egy lelkes fiatalokból álló egyesület, akik vállalták, hogy ingyen, saját szabadidejüket feláldozva fogják segíteni a bajbajutott embereket.

A Poszeidon Speciális Mentők tevékenységi köre rendkívül sokrétű. Sürgősségi betegellátáson túl vízimentést, alpintechnikai eszközökkel történő mentést, valamint oktató-felvilágosító munkát végeznek. A rendőrséggel, mentőkkel, tűzoltókkal, polgárőrökkel, katasztrófavédelemmel való együttműködésüknek köszönhetően fő eredményüknek tartják, hogy a megalakulásuk óta eltelt évek alatt az ismertté vált vízi balesetek száma csökkent a térségben.

Munkában a Poszeidon Speciális Mentők. Összesen mintegy 30 fővel működnek.

A Poszeidon egyesület a 10-12 aktív tag mellett – akik a tényleges mentéseket végzik – pártoló tagokkal és szakmai tanácsadókkal is rendelkeznek, így összesen mintegy 30 fővel működnek. Ez a szám azért is fontos, mert mutatja, hogy sokan vannak, akiket valóban az embereken való segíteni akarás vezérel. Erre használják fel tudásukat, ráadásul anyagi áldozatokat is képesek hozni. A gyáli egyesület ugyanis költségeit maga fedezi, saját felszerelést használnak az évi mintegy 40 akciójuk során.
– Az évek alatt a tagok igazi csapattá kovácsolódtak, akik jól és hatásosan tudnak együtt dolgozni – mondta el lapunknak Fási Géza mentésvezető. – Ezt bizonyítják azok az eredmények, melyeket fennállásunk óta sikerült elérni. A szervezet gépjármű felderítéssel foglalkozó tagozata 2006-ban az Országos Polgárőrszövetség Tagja lett. Erre a tevékenységre olyan csapatot állítottunk fel, akik a közlekedésbiztonságban jártasak. Öt év alatt több gépjárművet sikerült visszaadnunk jogos tulajdonosának, ezért kitüntetésben részesültünk: megkaptuk a „Matrix Police kiváló szervezete” oklevelet. 
Poszeidon a tenger istene a görög mitológiában. Az egyesület neve is mutatja, hogy sokfajta tevékenységük között a vízi mentés területén akad a legtöbb feladatuk. Búvártechnikai eszközök segítségével vízi balesetek során eltűnt személyeket keresnek, valamint bizonyítékokat és roncsokat emelnek ki tavakból a rendőrség kérésére. Emellett előfordult már olyan is, hogy eltűnt állatok után kutattak. Sok értékes állatot megmentettek már, melyek eszmei értéke több millió forint volt. 
Sajnálatos módon Gyálon és környékén nincs tűzoltóság, ezért a katasztrófavédelem területén mint önkéntes tűzoltók segítik a hivatásos állományt. A Polgári Védelemmel együttműködve pedig uszodai képzéseket tartanak gyerekeknek túlélő tábor formájában, ahol a diákok elsajátíthatják az ön- és társmentés alapjait.
Az egyesület közvetett módon is segíti a gyáli lakosok biztonság- és komfortérzetének növekedését. 2007-ben létrehoztak egy parlagfű vonalat, ahol a településen élők bejelenthetik a parlagfüves területeket, valamint felvilágosítást kaphatnak az allergiával kapcsolatban.
Fási Géza szerint a lakosság körében egyre többen ismerik és elismerik a Poszeidon Speciális Mentők munkáját. Az emberek nemcsak a napi 24 órás ügyeletben érhetik el telefonon az egyesület tagjait, de a sajtón, valamint az interneten keresztül is kommunikálhatnak velük.
Péter Renáta


« vissza

Hozzászólások (12 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció
János - 2014.03.26 17:59
\r\n\r\nSzabó István: A Poszeidon Spec. mentők szervezet egy kamú szervezet mely a pénzt nyúlja le a valóban működő szervezetek elől.\r\nKedves Péter Renáta nézzen utána hány helyről van kitiltva Fási Géza, szakszerűtlen tevékenysége miatt.\r\nEnnek a szervezetnek összesen nem volt az 5 év alatt 40 mentése,nem, hogy egy év alatt.\r\nE.mail címemet ismerik szívesen segítek az ilyen szélhámos, kohler, szakszerűtlen ember lebuktatásában.\r\nMivel az ilyen a mentési szervezetek szégyene. Inkább kukát huzogason az ilyen ember mint mások életét veszélyeztesse.\r\n\r\n\r\nSajnos a Fásí Géza,még kuka huzogatásra semjó. A kuka is életveszélybe került.\r\nAz az ember elmebeteg,és szabadlábon van még....
Válaszolok erre »
János - 2014.03.26 17:54
Szabó István: A Poszeidon Spec. mentők szervezet egy kamú szervezet mely a pénzt nyúlja le a valóban működő szervezetek elől.\r\nKedves Péter Renáta nézzen utána hány helyről van kitiltva Fási Géza, szakszerűtlen tevékenysége miatt.\r\nEnnek a szervezetnek összesen nem volt az 5 év alatt 40 mentése,nem, hogy egy év alatt.\r\nE.mail címemet ismerik szívesen segítek az ilyen szélhámos, kohler, szakszerűtlen ember lebuktatásában.\r\nMivel az ilyen a mentési szervezetek szégyene. Inkább kukát huzogason az ilyen ember mint mások életét veszélyeztesse.
Válaszolok erre »
János - 2014.03.26 17:53
Üdv\r\n A kuka is életveszélybe került, tehát még arra sem jó Fási Géza !! \r\nAz az ember elmebeteg...
Válaszolok erre »
János - 2014.03.26 17:50
Szabó István: A Poszeidon Spec. mentők szervezet egy kamú szervezet mely a pénzt nyúlja le a valóban működő szervezetek elől.\r\nKedves Péter Renáta nézzen utána hány helyről van kitiltva Fási Géza, szakszerűtlen tevékenysége miatt.\r\nEnnek a szervezetnek összesen nem volt az 5 év alatt 40 mentése,nem, hogy egy év alatt.\r\nE.mail címemet ismerik szívesen segítek az ilyen szélhámos, kohler, szakszerűtlen ember lebuktatásában.\r\nMivel az ilyen a mentési szervezetek szégyene. Inkább kukát huzogason az ilyen ember mint mások életét veszélyeztesse.
Válaszolok erre »
Nagy Brigitta - 2012.05.17 17:07
én voltam az előző....ez a levél Szabó Istvánnak szólt...
Válaszolok erre »
Nagy Brigitta - 2012.05.17 17:04
Ezt honnan tudod? vagy egyáltalán honnan jött? Miért nyúlná le a pénzt?......???
Válaszolok erre »
P.G. - 2010.12.27 15:54
Szia Zsolt\r\n\r\nOK. Megoldható.
Válaszolok erre »
Németh Zsolt - 2010.12.19 21:44
szia P.G. \r\nMegadod elérhetőségedet?Szükségünk lenne egy pár információra még, hogy fel tudjunk lépni a hivatalos szerveknél.Még mielőtt valami baleset történik Fási Géza szakszerűtlen tevékenykedései miatt.
Válaszolok erre »
P.G. - 2010.12.19 13:15
Sziasztok! Ezeket én is megerősíthetem. Sajnos voltam e csapatban. Katasztrófa ami ott megy F.Géza szinten (mint vezető).\r\nTényleg a tévések kedvéért volt a képen látható színjáték. A középső autó volt az enyém. A szem és fúl tanúja voltam hivatalos rádiózásainak is mikor csak azt felejtette el bemondani, hogy gyakorlat van és nem éles bevetés, emiatt viszont a hivatalos szervek meg mozdultak, stb...stb.Úgy gondolom az élet vissza fogja adni mindenkinek azt amit megérdemel.
Válaszolok erre »
Németh Zsolt - 2010.12.19 08:44
István, ezt én is megerősíthetem. Már nagyon sok kolléga szemét szúrja Fási Géza szakszerűtlen tevékenysége és mérhetetlen gonoszsága, hogy feljelentget mindenkit aki az útjában áll.( pl.:Gyáli rendőrség parancsnoka, Fegy. önkéntes tűzoltóság, stb)\r\nNem is értem, hogy államilag miért engednek egy ilyen áll egyesületet üzemelni. Amit tudok, hogy a felső körökben jó a kapcsolat rendszere van. Csak kár, hogy így a tűzoltóságokat is lejáratja viselkedésével.Sorolhatnám azokat az egységeket akik ha meghallják F.G. nevét fogják a fejüket. István, vegyük fel egymással a kapcsolatot, emailon elküldöm számomat.
Válaszolok erre »
Szabó István - 2010.12.18 22:26
Amúgy a fénykép is egy gyakorlat egy tv felvételhez. A netten meg lehet találni.Egy kicsi munkával az igazság kideríthető.Kérdés, hogy ez mekkora hír önök számára? Remélem önök is az igazságot akarják és nem a hazugságokat.
Válaszolok erre »
Szabó István - 2010.12.18 22:23
A Poszeidon Spec. mentők szervezet egy kamú szervezet mely a pénzt nyúlja le a valóban működő szervezetek elől.\r\nKedves Péter Renáta nézzen utána hány helyről van kitiltva Fási Géza, szakszerűtlen tevékenysége miatt.\r\nEnnek a szervezetnek összesen nem volt az 5 év alatt 40 mentése,nem, hogy egy év alatt.\r\nE.mail címemet ismerik szívesen segítek az ilyen szélhámos, kohler, szakszerűtlen ember lebuktatásában.\r\nMivel az ilyen a mentési szervezetek szégyene. Inkább kukát huzogason az ilyen ember mint mások életét veszélyeztesse.
Válaszolok erre »