Sikeres magasak

2009. március 15.
A svéd Kalmar egyetem tudósai, Dan-Olof Rooth professzor vezetésével azt kutatták, hogy milyen összefüggés van az emberek magassága és a fizetésük között.

 500 ezer svéd férfi adatait dolgozták fel a statisztikájukban, és arra jutottak, hogy az egyes testmagasságokhoz tartozó átlagfizetések emelkedő grafikont írnak le, vagyis minél magasabb valaki, annál többet keres. Számításaik szerint tíz centiméter magasságkülönbség átlagosan hat százalékkal magasabb fizetést jelent.

Hasonló eredményre jutottak amerikai és német szociológusok és közgazdászok is, akik tízezer alany részvételével elvégzett felméréssel igazolták hipotézisüket. A magasságuk szerint besorolt munkavállalók felső 25 százaléka – vagyis a legmagasabbak – átlagosan tíz százalékkal többet keresnek, mint az alsó – vagyis a legalacsonyabb – 25 százalék.

A kutatók most azon vannak, hogy indokot próbáljanak találni a jelenségre. Dan-Olof Rooth egy olyan teóriát állított fel, hogy ha valaki gyermekkorában sokat betegeskedik, az egyszerre van hatással arra, hogy felnőttként milyen magasra nő, illetve milyenek lesznek a fizikai és mentális képességei. Több százezres mintákat vizsgálva az olyan emberek, akik a sok gyermekkori betegség miatt lettek alacsonyabbak és gyengébb képességűek (és emiatt csak rosszabbul fizető munkát találtak) lehúzzák a fizetésátlagot. Vagyis a magas emberek azért kapnak több fizetést, mert nagy átlagban okosabbak és erősebbek is, mint az alacsonyak.
Hoya
Címkék: érdekes

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció