Sok a gyorshajtó

Naponta 150 gyorshajtót fotóznak

2011. január 24.

A július 1-től életbe lépő jogszabályváltozások a sebességkorlátozásokat és a büntetések mértékét ugyan nem érintik, de a hatvannapos határozat kiküldési időkorlát kilencven napra tolódik ki.Nem emelik a büntetések összegét

A Régió újság információi szerint sokáig tervben volt, hogy 2011-től drasztikusan megemelik a gyorshajtók büntetését, olyannyira, hogy a jelenleg kiszabható legnagyobb, 300 ezer forintos bírságot 800 ezer forintra vitték volna föl. Azt azonban nem sikerült kiderítenünk, hogy a tervezetből miért nem lett jogszabály, így továbbra is érvényben maradnak a 2009-től érvényes büntetési tételek. Így lakott területen belül a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebességet 15 km/órával túllépő gyorshajtó továbbra is 30 ezer forintos büntetésre számíthat, ahogy az is, aki ugyanennyivel túllépi a lakott területeken kívüli általánosan érvényes 90 km/órás sebességkorlátozást. A jelenleg kiszabható legnagyobb büntetést továbbra is csak az kockáztatja, aki lakott területen 125, országúton 195, autópályán pedig óránként 240 kilométeres sebességgel, vagy e fölött halad.


Táblázat: *Tájékoztató jelleggel közöljük a Monori Rendőrkapitányság illetékességi területén előforduló sebességmérő készülék (traffipax) idén január végi vezénylését. Az időpontok és a helyszínek az aktuális közlekedési forgalomhoz igazodva változhatnak!

Ha bárki, mondjuk, a 4-es főúton haladva úgy érzi, túllépte a megengedett sebességet, akkor július 1-től az értesítés kézhezvételén túl már nem hatvan napon át tarthat attól, hogy megkapja a Vas megyei hatósági szolgálat határozatát, hanem kilencven napon át. Ez a jogszabályváltozás elsősorban a hatósági szolgálat működésének hibamentességét biztosítja, és nem érinti a sebességtúllépő autósokat, mivel a sebességkorlátozások és a bírságok mértéke nem módosul, azaz ugyanolyan szigorú marad, mint az 2009 óta megszokott.
– A Monori Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya tizennyolc településen végez műszeres sebességmérést, s ezek helyszínei főként a baleseti gócpontok. Az egyik ilyen gócpont a 4-es főút és a 400-as út kereszteződése – hívta fel a térségben élők és autózók figyelmét Husz­ti Péter törzszászlós, a Mo­nori Rendőrkapitányság illetékese. – Tavaly tizenkilenc baleset történt ennél a kereszteződésnél, s bár haláleset nem volt, hat sérülés történt.
A rendőrséghez számos panasz érkezik, mivel sokan sérelmezik, hogy ezen a szakaszon 50 km/óra a sebességhatár.
– A korlátozást több tényező is indokolja – mutatott rá Huszti Péter. – Elsősorban az, hogy lakott területről van szó, hiszen a kereszteződés már Vecséshez tartozik. Továbbá rendkívül forgalmas ez a szakasz, jelentős tranzitforgalommal terhelt, sőt a gyalogosforgalom is nagy. Noha vannak közlekedési lámpák, a balesetek elkerülése érdekében az autókat mindenképpen le kell lassítani. Sajnos sokan figyelmen kívül hagyják a korlátozást, és napi átlagban 80-90 sebességtúllépőt csípnek el a rendőrök. E kényes kereszteződésnél nincs ugyan sebességkorlátozó tábla, de mivel lakott területről van szó, az 50 km/h-s határ automatikusan életbe lép.
– A balesetek többsége a rosszul megválasztott sebesség következtében történik – hangsúlyozta a törzszászlós. – Ezért minden autósnak javaslom, hogy inkább hajtson lassabban, és így érje el célját biztonságban, mint hogy valami baj történjen, vagy bírságot kelljen fizetni.
A térségben további gócpont többek közt a 4-es főút és a 4603-as út kereszteződése, Pilisen a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi Ferenc utca kereszteződése, a 31-es főút lakott területeket átszelő szakaszai vagy Vecsésen a Buday Nagy Antal út, ahol éjszaka különösen jellemző a gyorshajtás, s emiatt a lakók számos bejelentést is tesznek. A gyorshajtás rendszerint lakott területeken fordul elő.
Műszaknapokon a Mo­nori Rendőrkapitányság illetékes rendőrei a térségben 150-160 gyorshajtót fényképeznek le, s ezen esetek mindegyike elkerülhető lenne, ha az autósok körültekintőbbek volnának. S persze nemcsak az autósok lépik túl a sebességkorlátozást, hanem a motorosok is. Tavasztól őszig gyakran meg megengedik maguknak a 90-100 km/órás száguldást lakott területen.
                                                        Tornai Szabolcs
Címkék: rendőrség traffipax gyorshajtás

« vissza

Hozzászólások (1 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció
bundasbandi - 2012.02.21 21:05
A rákos tetves kurva anyádér bujik el az a tetves rendőr te geci fasszopó????????????????ez neked balesetmegelőzés te szarfejü?\r\nbaleseti gócpont az anyádnak a kibaszott tetves picsája, aki világrafosott téged meg a többi paraszt buzi kurva geci ribanc tetves anyád.
Válaszolok erre »