Sunset – az árral szemben

Környékbeli fiatalokból állt össze a zenekar

2009. január 1.
A könnyűzenei életben az utóbbi időben háttérbe szorultak a minőségi alkotások, helyüket átvették a leginkább külsőségekre és a bugyuta dallamokra, vagyis az eladhatóságra fókuszáló műzenekarok.

Szerencsére azért az igényes zene nem tűnt el a világunkból, csak egy kicsit többet kell keresnünk, míg ráakadunk. Ilyen ígéretes rockbandának ígérkezik a térség fiataljaiból összeállt Sunset együttes.
    A csapat fiatal, hiszen 2007 októberében alakult, legifjabb tagja 17, legidősebb pedig 21 éves. Az együttes frontembere, Kerecsen László (Leci) Üllői, dobosa, Hámori Dávid Maglódi, basszusgitárosa Puskás Péter Pestszentlőrinci. Az együttes többi tagja is szélesebben értelmezett szomszédságunkban él. A két gitáros, Devecz Ádám és Tóth Gábor Budapestről, az együttes legfrissebb tagja, Siklósi Örs pedig Budakesziről látogatja a próbákat.
    Ami az együttes karakterét adja, és talán kezdeti és jövőbeni sikerük záloga is: az egyediség. Az összes tagra más-más előadók voltak nagy hatással, a zenei paletta szinte minden részéről. Mindenki hozzáad saját személyiségéből és ízlésvilágából a végeredményhez. A zenei alapot a metál és a hardcore zenei világ alkotja. Ezt viszik el számaikban egy progresszív, funkys irányba a néha lágyabb, akusztikus gitártémák. Mindezt a dalok kissé elvont, alternatív, ugyanakkor rendkívül érzelmes, elgondolkodtató szövegvilága, és a lágy dallamok mellett belépő keményebb, részek formálják egy kerek egésszé.
    A megalakulást követő első évet vitathatatlanul sikeresen zárták. Nem elég, hogy egy koncertezni képes felállást sikerült elérniük, egyből bele is vetették magukat a mélyvízbe. Természetesen mint minden amatőr bandának, nekik is végig kellett járniuk a szamárlétrát. Kezdetben középsikolákban, kisebb klubbokban játszottak, ám már ekkor is jelentős rajongótáborra tettek szert. Az igazi áttörés az volt, amikor az Emergenza névre hallgató tehetségkutatón dobogós helyezést értek el, amit a könnyűzenei körökben igen nívós helynek számító A38-as hajón tartott teltházas koncertjük koronázott meg. Ezután nem volt megállás, egyenes út vezetett több híres Budapesti rockklub (Avalon, Vörös Yuk) színpadára.
    Bár a csapat tagjai fiatalok, mégis mindegyikük mögött több éves zenei múlt áll. Többen játszottak más zenekarokban (például a második énekes, Örs, a tehetségkutató révén került az együttes kötelékébe). Érezhető továbbá az is, hogy a frontember, Kerecsen László évekig dolgozott színpadtechnikusként ismertebb bandák mellett. Nem csak azt láthatta, amit a nagyközönség, hanem bepillanthatott a kulisszák mögé is, így megtapasztalhatta, hogyan zajlanak a próbák olyan együtteseknél, akik főállásban a zenélésből élnek. Az ekkor megszerzett tapasztalatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az együttes igen rövid idő alatt túllépheti az amatőrbandák árnyékát, melyhez az első lépéseket már meg is tették.
    Ezen első lépések között mindenképp meg kell említeni, hogy nemrégiben készült el a zenekar első hanganyaga. Ebben nagy segítségükre volt egy bizonyos Zárdai Nikolett nevű lelkes szimpatizánsuk, akinek nagyon tetszett az egyik koncerteken hallható szám. Ő vetette fel az ötletet, hogy mi lenne, ha felvennék ezt a számot neki, akármilyen minőségben, csak tudja hallgatni. Így aztán jött az ötlet: ha már egy számot felvesznek, miért ne vennének fel még egyet? Mivel a hölgy pont az egyik lassabb, érzelmesebb számukat kérte, tökéletesen passzolt mellé egy másik, pörgősebb zenéjük. A munka közben felmerült, hogy miért is ne adhatnának még többet a lemezük iránt érdeklődőknek, ezért elkészítettek egy instrumentális szerzeményt zongorával, hegedűvel, más szinfónikus hangszerrel kiegészítve. Ezzel és az intro-val együtt összesen négy szám található első demo felvételükön. Így készült el a To Survive a Girl’s Glance… Unbrokenly (Túlélni egy lány pillantását… töretlenül) című hanganyaguk, amin az együttes mindkét arcát megmutathatta. Később a demo felvételek felkerültek az internetre (http://www.myspace.com/sunsethungary), ahol igen nagy sikernek örvendtek (több mint nyolcezren hallgatták meg azóta), és sikerült szélesebb körben is megismertetnie magát a bandának.
    A banda szeretné, ha a zenéjük minél több emberhez eljutna és a jövőben az eddiginél is több lehetőségük lenne koncertezni, fesztiválokon, tehetségkutatókon részt venni. Körülbelül egy év múlva, mikor reményeik szerint sikerül megszilárdítani az együttes hírnevét a fogékony közönségben, egy teljesen profi, stúdiókörülmények között felvett, 4-5 számot tartalmazó kislemez elkészítését is tervezik. Látva az együttes fejlődésének jelenlegi ütemét, lehet, hogy még egy évet sem kell várnunk rá.
    Kiss Tamás
Címkék: Sunset zene

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció