Szenvedélyek forró ketrece

A szüleinkkel kialakított kapcsolat kihat a társas életünkre is

2008. november 15.
Szexuális problémák, életkorunkkal együtt járó változások és a külsőnk elutasításából fakadó önértékelési zavarok hatják át sokunk mindennapjait.


Faragó Melinda
1963-ban született Budapesten. Sportlövőként élte meg élete első sikereit. Kezdetekben sportfotósként dolgozott, képei több újságot, könyvet is illusztráltak. Asztrológiát, később pszichológiát tanult, és az utóbbi tizenöt évében már kizárólag az emberi sorsokkal való munka vált hivatásává. Képességeit a színészetben is kipróbálhatta, a Tükröződések című film egyik szereplőjeként. A Szenvedélyek forró ketrece első könyve.
Faragó Melinda műve, a Szenvedélyek forró ketrece ezeket a testünkben és lelkünkben lezajló folyamatokat mutatja be, miközben arra hívja fel a figyelmünket, hogy társunk és magunk testiségének és lelkiségének megértésével eljuthatunk abba az állapotba, amikor az életünkben a szexualitás már nem csupán egy ösztön kiélése lesz, hanem az intimitás legmagasabb szintje – olvashatjuk a könyv ajánlójában.
A szerző nem csupán magyarázatokkal és konkrét esetekkel látja el az olvasót, hanem a partnerkapcsolatok problémáinak feltárásával is segít bennünket. Fontos és máig aktuális témát feszeget, a felnőttkori szexualitást. Az írónő ehhez a témához sokoldalúan és hozzáértően, ráadásul még manapság is szokatlanul bátran nyúl. Saját házasságát sem kímélve, fájdalmas tapasztalatait és ehhez fűződő gondolatait őszintén osztja meg olvasóival. Könyvében arra a következtetésre jut, hogy a felnőttkori problémák gyökerei mindig a gyermekkorban átélt traumákban, s azok nyomán megtanult helytelen érzelmi reakciókban keresendők.
A könyv első részében, a Hárman párban fejezetben a szerző a szerelmi háromszöget veszi górcső alá. Ennek a résznek fő vezérfonala a párkapcsolatban elkövetett hűtlenség, maga a megcsalás, annak okait megvizsgálva a megcsalt, a megcsaló, és a szerető szemszögéből is. Rámutatva a párkapcsolatok megromlásának mélyen gyökerező mozgatórugóira, és a későbbi kihatásokra. A szerző nézete szerint, a megcsalás azért nagyon káros a személyiségre, mert az eddig semmiről sem tudó megcsalt társ elveszti valóságérzékelő biztonságát, mely kihathat a párkapcsolaton kívüli világ hitelességének elfogadására is. A probléma hátterében itt is gyermekkori megrázkódtatásokra mutat rá, és a pszichológia különböző tanai segítségével keresi a szülőkkel való elcsúszott kapcsolatok nyomán létrejött szerepzavarokat, kötődési zavarokat a felnőttkori viselkedésekben.
A következő fejezetekben érthető és olvasmányos stílusban vezet be a bennünket érő külső és belső hatások világába, átkalauzolva minket a gyermekkortól, a felnőttkori szerelemig, miközben figyelmét nem kerüli el még a média ránk gyakorolt hatása sem. Faragó Melinda nem kerüli ki a párkapcsolat egyik alappillérét, a szexualitás témáját sem, sőt ez lesz a könyv második részét uraló témakör. Természetesen nőként inkább a női psziché működését mutatja be, de fontosnak tartja, hogy szemérem nélkül ismerjük meg mindkét nem biológiai működését és fiziológiáját. Kitér arra, hogy a felnőttkori szexualitást nagyban befolyásolják a társadalmi konvenciók és a nevelési hatások, rámutat a férfi és női szerepek kényszerítő erejére, és felhívja a figyelmet a ma jellemző szerepmódosulások következményeire. Bátran szól az orgazmusról, s annak típusairól, melyet részben agyi tevékenységként is ismertet, így nagyon fontosnak tartja a szexuális fantáziákat is. Figyelmeztet bennünket egy képzavarra, ami szexualitásunk zavaraként is jelentkezhet, hogy nő hódít, és a férfi csábít – nem fordítva! Gyakorlatias tanácsokat is ad a női olvasóknak, és kifejti mit jelent, és milyen előnyökkel jár még manapság is csábító nőnek lenni.
Újabb újdonság és felismerés lehet számunkra a könyvnek azon része, melyben a szerző felsorolja azokat a vény ellenébe akár körorvos által könnyen hozzájutható gyógyszereket, melyek gátolják a libidó működését, vagyis libidócsökkentő hatásuk van, természetesen felhívva az olvasók figyelmét arra, hogy önhatalmúlag az orvossal való konzultáció nélkül, ne hagyják abba a szerek szedését, még a libidójuk helyreállítása érdekében sem.
A könyv végére letisztul, ha eddig nem is gondoltunk rá, sokunknak vannak a gyermekkorból eredő rögzült és hibás viselkedésmintái, így felmerül a kérdés, mit kezdjünk vele? A szerző a terápiák jelentőségét emeli ki, és bemutat közülük néhány lehetőséget. Ráadásul két meditációja a könyv CD-mellékleteként gyakorlati segítséget is nyújt a nőknek.
A könyv nagyszerű olvasmány, és nem csupán nőknek szól, noha Faragó Melinda női szemszögből világítja meg a fenti kérdéseket. Meglátásai bár tudományos eredményeken, elméleteken és gyakorlati tapasztalatain nyugszanak, mégis könnyen érthető és megoldásokat kereső stílusban mutatja be ezt a fontos témát, az egészséges szexualitást.

Papp Tímea
Címkék: Faragó Melinda könyvajánló

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció