Szerelmes kert

Gyanúsak nekem a növényeim

2012. november 15.
Már akkor gyanús kezdett lenni, amikor szüreteltem a lugast, és kiderült, hogy némelyik szőlőfürtöt a legnagyobb nehézségek árán sem tudom leválasztani a mellette lévő másikról. Úgy összefonódtak, úgy egymásba gabalyodtak, szinte összenőttek, hogy csak egyszerre lehetett őket lecsípni a vesszőkről.

Amikor aztán rábukkantam a tőkék közt arra a piros szlan­kára, amelyik direkt úgy nőtt, hogy rácsavarodhasson a pince tetejét befutó vadszőlőre, rá is mordultam: miféle mesalli­ance ez? Ki merészel itt hozzá nem illő egyedekkel ennyire szoros kapcsolatba lépni? Ám amikor észrevettem, hogy az egyik szőlőfürt leválaszthatatlanul belenőtt egy vadsző­lőindába, megenyhültem. Hát, ha ennyire mély ez a vonzalom, legyen. Úgy is hagytam őket, hadd maradjanak együtt háborítatlan együttlétben, míg meg nem csípi fejüket a dér.
De aztán sorra kerültek elő a földből a szív alakú krumplik. Amikor elvetettem őket, még normális krumpli formájuk volt, semmi nem utalt arra, hogy a földkupacok alatt majd érzelmes románcok szö­vődnek, s efféle üzenetként kerülnek napvilágra.
És most itt ez a két répa.

Jó, elismerem, nemigen törődtem a forró nyárban a kertem erkölcsi életével. Sokszor annak is örültem, ha az aszaló nappali forróság után maradt még némi erőm a langyosabb estében a gazt kikapálni. Különben is, ki lenne képes a föld alatt ellenőrzést tartani, hogy rendben megy-e minden?
Mindenestre a fenti példákból igazolódni látszik, hogy mediterrán éghajlat alatt kezdünk élni. Úgy látszik, a növények már ráébredtek erre, s egyszeriben mediterrán népek módjára kezdtek viselkedni.
Jövőre mindenestre figyelni fogom, áttérnek-e a tücskök is a szerenádra. Azt például kifejezetten jó néven venném, ha az O sole mio-t húznák az ablakom alatt, s valahogy majd megpróbálom tudomásukra hozni, hogy Morricone-nak van egy szerzeménye, amit ezerszer is meghallgatnék.

Koblencz Zsuzsa
Címkék: kert növény szerelem

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció