Szüreti Sokadalom volt

2008. október 15.
Reggel nyolc órakor vette kezdetét a Szüreti Sokadalom október 4-én, Monoron.


Lópótlók. A mezőgazdaság
gépesítésének hőskorábó

Medvetáncoltatással és kidobolással adta hírül a kisbíró a nap programját a piacon.
    A délelőtt során, a Művelődési Házban kézműves foglalkozással és játszóházzal, a Könyvtár előtt népviseletbe öltözött tagjaik által bemutatott látványszürettel várta a Monori Strázsák Néptáncegyesület az érdeklődőket. A Monor Hegyessy Lions Club egész nap tartó borárusítással gyűjtött adományokat a „Zongorát a városnak” akció keretében.  A Gazdakör által szervezett veterán traktor és mezőgazdasági gépkiállítás
 – a barátságtalan idő ellenére is – igen sok érdeklődőt vonzott. Nem véletlen, hiszen manapság már ritkán látható, működőképes erőgépek is voltak a kiállított darabok között.
    Ezzel párhuzamosan, a Vigadóban borászati konferenciát tartottak a Monor Környéki Strázsa Borrend szervezésében. A Borturizmus lehetőségei a Kunsági Borvidéken című előadássorozatot Pogácsás Tibor polgármester nyitotta meg. Erdős Mária, a Bormarketing Kht. munkatársa az aktuális és jövőbeni pályázati lehetőséget és technikákat ismertette. Őt Dr. Lakner Zoltán, a Corvinus Egyetem docense követte, aki a borrendek borturizmusban és annak kialakításában betöltött szerepéről beszélt a jelenlévőknek. Molnár Eszter, a Badacsonyi Borászati Kutató Intézet munkatársa a szőlészet, borászat és a turisztika viszonyát mutatta be. A turisztikai marketing fontosságát hangsúlyozta Fekete László, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója. A téma aktualitását a Strázsaheggyel kapcsolatos jövőbeni tervek szolgáltatták, melyek megvalósításában nagy segítség lehet az ilyen és ehhez hasonló rendezvény. A konferencia zárásaként borrendi tagokat avattak.
    A hagyományos szüreti felvonulást az érdeklődők mellett az eső is végigkísérte. A Gazdakör székházától induló menetet ennek ellenére hagyományosan sokan követték körbe a városon. A Bíró a Polgármesteri Hivatal előtt elmondta beszédét, melyből kiderült, a nyári jégverés után kevesebb újborra lehet majd számítani az idei Márton Napra. A menet a szokásoktól eltérően a Fesztiválcsarnokban ért véget, ahol kirakodóvásárral és színes színpadi programokkal várta az érdeklődőket a Vigadó Kft. Felléptek monori csoportok és a Pest Megyei Ki Mit Tud?-ról ismert tehetségek is. A délutáni programokat Burai Sándor és népi zenekara kíséretében bordalokkal búcsúztatta Lévai Joli, Márton András és Virág Gergő.
    A nap méltó zárásaként a Strázsák táncházzal, míg a Vigadó Dísztermében – évtizedek óta először – jó hangulatú, kora hajnalig tartó bállal búcsúztatták a Szüreti Sokadalmat.
Hanzelik
Címkék: hagyományőrzés

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció