TALTOS – a mi gyomirtónk!

Minden gabonafélében jól teljesít a kedvező árú szer

2010. március 16.
A TALTOS* 450 WG 2009 tavaszán került először a növényvédőszer forgalmazók polcaira. Szó szerint a polcaira, hiszen a termék 1 hektáros kiszerelésben (33 grammos zacskó), II. forgalmazási kategóriájú gyomirtó szerként a kisebb gazdaboltok kínálatában is szerepelt.

A TALTOS minden gabonafélében biztonságosan felhasználható, kettős hatásmódú gyomirtó szer, amelynek hatáskifejtése gyorsabb, hatásspektruma szélesebb, és az évelő gyomok (pl. mezei acat) elleni hatékonysága jobb, mint a tisztán szulfonil-urea hatóanyagot tartalmazó készítményeké.
 
A TALTOS hatása. (Balról jobbra) Taltossal, Lontrellel, Mustanggal, és szulfonil-ureákkal kezelt acatok gyökerei.
A Taltos és a Lontrel esetében jól látható az erőteljes gyökérpusztulás

Gáspár Gergely
Dow AgroSciences
30/868-14-26

– Minden gabonafélében biztonságosan felhasználható: Az engedélyokirat szerint a készítmény az őszi és tavaszi búza, az őszi és tavaszi árpa, a rozs, a tritikálé és a zab gyomirtására egyaránt alkalmas. A sörárpában nem emeli a fehérjetartalmat, így nem befolyásolja a söripari mutatókat. A TALTOS a gabonafélék 2 nóduszos fejlettségi állapotáig juttatható ki.
– Kettős hatásmódú gyomirtó szer: – A TALTOS 2 hatóanyagot tartalmaz. A florszulám a jól ismert Mustang* hatóanyaga, mely több mint 200 féle kétszikű gyomfaj ellen hatékony. A másik alkotóelem, az aminopiralid 2009-ben mutatkozott be Magyarországon. Ez a hatóanyag rokonságot mutat a Lontrel* hatóanyagával, de annál jóval aktívabb [dózisa csupán 10 gramm(!) hektáronként]. Hatásmódját tekintve növekedés-szabályzó anyag, nagyon jól mozog a gyomnövényekben; felhalmozódik a hajtáscsúcsban, és magas koncentrációban a gyökérzetbe (pl. a mezei acat rizómáiba) is eljut.
– Hatáskifejtése gyorsabb:
A TALTOS-ban lévő aminopiralid a felszívódás után gyorsan kifejti a hatását (zöld növényi részek csavarodása, torzulása). Ezzel ellensúlyozza a floraszulam – a szulfonil-ureákhoz hasonlóan – lassabb hatáskifejtését.
– Biztosabb hatás és szé­lesebb hatásspektrum: A TALTOS a hasonló termékeknél biztosabb hatékonyságú pl. a mezei acat, a parlagfű, a szarkalábfélék, a pipacs, a búzavirág és a keserűfűfélék ellen. A készítmény fluroxipir (Starane*) hozzáadása nélkül is kiváló hatékonyságú a ragadós galajon! A TALTOS-ban lévő aminopiralid és floraszulám így együtt a versenytársaknál szélesebb gyomirtó spektrummal rendelkezik. Eltérő hatásmódja miatt alkalmas IMI és tribenuron-metil toleráns napraforgó árvakelések irtására is.
– Az évelő gyomok (pl. mezei acat) elleni hatékonysága jobb: Már említésre került, hogy a TALTOS a gyomnövénybe való felszívódás után gyorsan eljut a növekedési pontokba, a hajtáscsúcsba és a gyökérbe. A mezei acat esetében például olyan mennyiségben jut le a rizómába, hogy képes elpusztítani az ott lévő alvó rügyeket is. A TALTOS-sal kezelt mezei acat ezért jóval kisebb mértékben hajt ki a tarlón vagy a következő év tavaszán, mint más gyomirtó szerekkel végzett kezelést követően.
– Kedvező ár: A készítmény 2009-ben a tudásához mérten igen kedvező árával nyerte meg a szakemberek tetszését.
A fent leírtak tájékoztató jellegűek. Felhasználás előtt, kérjük, olvassa el és tartsa be a termék címkéjén található utasításokat.
*a Dow AgroSciences LLC védjegye.


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció