Templomok éjszakája

2010. szeptember 21.
Monoridén első alkalommal csatlakozott a Szakrális Művészetek Hetéhez. Ennek keretében szeptember 18-án a katolikus és református és evangélikus templomban 19 órától éjfélig kulturális, irodalmi, zenei programokkal várták az érdeklődőket. 
A Szakrális Művészetek Hete célja a különböző művészeti ágak összefogásával rávilágítani az élet azon legfontosabb kalandjára, amely képes megszabadítani az embert a hiábavalóság érzésétől. A filozófia ezt a transzcendens jó felismerésének, a vallásfilozófia az istenivel való találkozásnak nevezi, a keresztény reflexió pedig a személyes Isten megtapasztalásaként ismeri fel Jézus Krisztusban.

  A négyéves múltra visszatekintő rendezvénysorozathoz eddig Budapest legnagyobb múzeumai, a művé­szeti egyetemek és számos szakmai szervezet is csatlakozott. A Szakrális Művészetek Hete programjai 2007-ben Budapestre, 2008-ban Magyarországra, 2009-ben – ahogy idén is – a Kárpát-medencére terjedt ki. A nyitott templomok éjszakáját a Kulturális Örökségnapokkal együttműködve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezte.
Este hét órától a három monori templomban párhuzamosan a közösségek történetével ismerkedhettek meg előadás formájában a jelenlévők. Ezt követően Istenkereső magyar költők műveiből hallhattak ízelítőt a katolikus templomban, majd hangversenyre, valamint életképek és témájában, szellemiségében ideillő film vetítésére került sor a rendezvény különböző helyszínein.
– A templomainkba szerettük volna azokat is behívni, akik nem gyakorolják vallásukat, de szeretik a szépet – mondta el kérdésünkre dr. Csáki Tibor esperes, a monori katolikus egyházközség plébánosa.
 
N.R.
Címkék: templomok éjszakája

« vissza

Kapcsolódó cikkek:

Legolvasottabb cikkeink:

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció