Tiltás helyett: megelőzés

2010. március 16.
A Pest Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum idén két és fél millió forintot fordít drogprevencióra. Huszonhárom Pest megyei középiskola 300 osztályában vesznek részt a diákok ilyen témájú foglalkozásokon.

A munkát a Sziget Droginformációs Alapítvány végzi. Szakembereik szerint a szerek használatának tiltása nem jelent megoldást, és nem céljuk az elrettentés sem. Ők inkább praktikus tanácsokat adnak a drogok elkerülésére a diákok személyiségének, egyéniségének, önismeretének megerősítésével. Felhívják a figyelmet arra is, hogy mit tehetnek a fiatalok akkor, ha már bajba kerültek.
A megelőzésben kiemelt szerepet játszik a tudatos szemléletformálás, hiszen a drog-prevenció része az általános egészségfejlesztésnek. A cél a droghasználathoz vezető kockázati tényezők csökkentése és a drogfogyasztás előfordulását mérséklő védő tényezők felerősítése. Így például az, hogy a fiatalok szabadidejükben sporttal és kultúrával kapcsolatos programokat válasszanak. Érdemes szem előtt tartani, hogy a fiatalok életét leginkább a család, az iskola és nem utolsó sorban a barátok határozzák meg. Az eddigi tapasztalatok szerint a Pest megyei diákok információikat leginkább a médiából szerzik, ami nem mentes a valóság elferdítésétől. A középiskolásokra a mértéktelen médiahasználat jellemző, ami károsan hat a személyiségfejlődésre, torz képet alakít ki bennük a társadalomról és nagy fokú elértéktelenedéshez, illetve értékeltolódáshoz vezet, valamint befolyásolja énképüket, így társaikhoz való viszonyukat is.

 

PMO« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció