Tiszta víz a pohárban

2013. február 19.
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően az ivóvízminőség javítása Monoron már nem csak álom, hanem előkészített terv. A város és a szakmai projekt vezetésének tájékoztatása szerint hamarosan elindulhat a víztisztító technológia kiépítése.

Az önkormányzat és a szolgáltató már évek óta keresi a lehetőséget arra, hogy a városban tisztább víz folyjon a csapból. Ehhez meg kell tisztítani a vastól és a mangántól. A beruházás előkészítését a Magyar Állam az Európai Unió támogatásával, az új Széchenyi Terv keretében támogatja.
A szükséges forrásokat a város a Környezet és Energia Operatív Programban Derogációs víziközmű projektek előkészítése című kiírásra beadott, Monori ivóvízminőség-javításának műszaki előkészítése pályázati anyagával nyerte meg.
– A sikeres pályázaton szerzett pénzösszeg lehetőséget ad arra, hogy előkészítsük a terveket, beszerezzük ez engedélyeket, elkészíttessük a szükséges tanulmányokat, dokumentációt, és persze alapos számítások után ki tudjuk alakítani a pontos költségvetést – mondta Rajki László, a projekt vezetője. – A 104 milliós támogatási keret elnyeréséhez a városnak 15.6 millió forintos önerőt kellett biztosítani, de miután ezt a pénzt egy másik pályázaton visszanyertük, így végül is a műszaki előkészítés teljes egészében pályázati pénzből történik.
– A pályázat nagy segítség. A víz-, és csatornaszolgáltatás áraiban az amortizáció, tehát az újraelőállítás költsége nincs benne, ezért ezeket a feladatokat, a nagyléptékű fejlesztéseket csak külső források bevonásával tudjuk biztosítani – tette hozzá Pogácsás Tibor, polgármester. – A megvalósítást a város a saját projektcége révén vezényli le, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez és hatékonyabbá teheti a munkát. A polgármester szerint az építkezés és az ivóvízvezeték-tisztítási munkálatok másfél-, két éven belül lezárulhatnak, tehát belátható időn belül valóban tiszta víz kerülhet a monori poharakba.


(x)

Címkék: ivóvíz pályázat fejlesztés

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció