Túl a finálén – elköszönnek az Őszirózsák

2012. december 10.

Öregedni sokféleképpen lehet – néztem tizenhárom évvel ezelőtt a monori művelődési ház színpadára, ahol az éppen akkoriban alakult Őszirózsák tánccsoportja tartotta próbáinak egyikét. A nevetgélés, ugrándozás, viccelődés tarka forgatagában akkor arra jutottam, hogy a sokféleségben az öregedés legcélszerűbb, legelviselhetőbb és legmulatságosabb formája az lehet, ha hatvanévesen feltétlenül belép az ember egy tánccsoportba, és ott addig ropja, amíg csak bírja. Erre most dr. Dudás Jenő, az Őszirózsák nyugdíjas tánccsoportnak művészeti vezetője egyszer csak bejelenti, hogy az Őszirózsák elhervadtak.


Tizenhárom évvel ezelőtt tizenegyen voltak, az alapító tagokból mára talán, ha négyen maradtak a csoportban. Az együttes életkora pedig ez idő szerint úgy alakul, hogy négyen hetven év alattiak, ketten nyolcvanon túliak, a többiek pedig hetven és nyolcvan közöttiek. 
S habár a legidősebb táncos is úgy gondolja, hogy neki feltétlenül szólót kell táncolnia, azért a realitást mégis csak össze kell hangolni a vágyálmokkal.
Dudás Jenőnek, aki tizenhárom éve hobbiból művészeti vezetője, menedzsere, útikalauza és egyes esetekben lelki vezetője az Őszirózsáknak, nagy gyakorlattal rendelkezik már az összehangolásban is. Ismeri a tagok teherbíró képességét, ezért hát most rá kellett bólintania az előállott helyzetre: bizony, túljutottak a finálén. Nincs tovább.
Viszont, ami a megalakulástól mostanáig történt, annak emlékeiből még jó ideig futja elérzékenyülésre és nagy nevetésekre.
Mert hogy is volt csak, amikor a színpadtechnikával ismerkedtek, akik korábban soha színpadon nem álltak? De amikorra Dudás Jenő rendezői utasításait már álmukban is pontosan betartották, még akkor is előfordult, hogy a gyömrői színpadról beperdült az alatta álló dézsás tuják közé egy idős táncos. Ám mire orvosért kiáltottak volna, már ismét fönt ugrált a többiek közt.
Vagy ott volt Pici mama, aki a csípőprotézis műtétje után igazolást hozott a sebésztől: táncolhat, csak nem szabad nagy erővel elrugaszkodnia a színpad deszkáitól. És amikor ugyanő matrózblúzban, hajában pöttyös masnival énekelte a Jaj, de jó a habos süteményt, Kiss Manyi is elégedett lehetett volna az utódja produktumával. Dudás Jenő mégis megjegyezte: „nagyobbra kellene nyitni a szádat, s kissé hátravetni a fejed!” Mire Pici mama a született művész öntudatával: „Hogy képzeled?! Hát akkor kiesik a műfogsorom!”
Bejárták az országot az Őszirózsák, elegáns hotelektől kicsiny falvak főteréig számtalan helyen felléptek, vitték a hírét Monornak. Repertoárjukból a cigánytánc lett a legnépszerűbb. Ha csak megpillantották valamelyiküket az öltöző ajtaja mögött rózsás kendőben, már sutyorgás kezdődött a nézőtéren „ne menjetek sehova, mindjárt jönnek a monoriak a cigánytánccal!”
A playback technikával való éneklést olyan tökélyre vitték, hogy utóbb erről is nevezetesek lettek. A gödi nemzetközi tánctalálkozóra maguk kreáltak mikrofont, amiben még egy húsdarálóban használatos alkatész is szerepet kapott. Szólni ugyan nem szólt, mégis, olyan élethűre sikerült, hogy egy másik fellépő csoport könyörgőre fogta: adják már nekik kölcsön egy kis időre, mert ez a legjobb hangú mikrofon mind közt, amit eddig hallottak.
Tizenhárom év alatt közel kétszáz településen jártak a nyugdíjas monori táncosok. Élményeik ezerszámra gyűltek közben. Megannyi szépet, meghatót, mulatságost, szívmelengetőt, felejthetetlent éltek meg együtt, miközben ők maguk is élményszámba mentek a fellépéseikkel.
Amikor először álltak színpadra, a Monori Strászsák Néptánc Együttes akkor ünnepelte ötéves jubileumát. Az Őszirózsák tizedik születésnapján a Strázsák is köszöntötték őket, és még vagy százötven fős, velük együtt ünneplő sokaság.
Szerették őket, nagyon átjött a nézőtérre, hogy a színpadon szívvel-lélekkel csinálták – mondja Dudás Jenő. 
S ha most azzal áltathatnák magukat és a közönséget, hogy szó sincs visszavonulásról, épp csak pihennek egy keveset, talán nem is fájna olyan nagyon.

Koblencz Zsuzsanna
Címkék: Őszirózsák Dudás Jenő nyugdíjasok tánc

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció