Újratemették a legendás játékost

2013. december 13.
Zsengellér Gyulát, az Újpest egykori legendás labdarúgóját, a 39-szeres válogatott, világbajnoki ezüstérmes és Európa-válogatott játékost 2013. november 23-án végső nyughelyére helyezték a szülővárosában.

A kimagasló tehetségű focista 1915. december 27-én született Cegléden. Ott, a Vasutas Sportegyesületben ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, majd Salgótarjánban már fiatalon élvonalbeli játékossá vált. Innen került az Újpesthez, ahol négyszeres nemzeti bajnok, KK-győztes és ötszörös magyar gólkirály lett. A második világháború után 32 évesen, 1947-ben MLSZ-engedéllyel külföldön folytatta karrierjét, előbb Olaszországban az AS Roma csapatához igazolt, majd az Anconitana gárdáját erősítette, ezt követően pedig Kolumbiában, az El Deportivo Samarios Santa Marta-ban fejezte be labdarúgó pályafutását, ahol már játékos-edzőként két évadban is 32 mérkőzésből még mindig 23 gólt szerzett csapatának.Edzői karrierje 1953-ban kezdődött Cipruson. Előbb Larnaca városban vezette a csapatát, majd Nicosiában már mint szövetségi kapitány irányította a labdarúgóit. A ciprusi válogatottal tanácsadóként élete végéig szorosan együttműködött.
Egykori becenevén, Ábel újratemetése és a ceglédi nevével fémjelzett emlékterem-avatása alkalmával a fiát, Zsengellér Zsoltot kérdeztük nem csupán édesapjáról, hanem a sport jelenlegi helyzetéről az élvonalban és az alsóbb osztályokban egyaránt. Tettük ezt mindazért, mert maga is kiemelkedő tehetségű sportmúlttal (labdarúgás), továbbá közel harmincéves sportújságírói – Feleki László-díjas – karrierrel rendelkezik. De ami talán a legfontosabb, hozzáértő sportrajongása teszi őt igazi szakértővé. Olvasóink Zsengellér Zsolttal készített beszélgetésünket a januári lapszámban olvashatják.
TRNA
Címkék: labdarúgás foci válogatott világbajnok Újpest Cegléd

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció