Üllőről indul életet menteni

Az általa vezetett programban tavaly hat beteg gyermek kapott új szívet

2011. április 19.

Az egyik országos napilap öt kategóriában választotta meg az Év Embere 2010-et. Az év szakembere, dr. Ablonczy László gyermekkardiológus, az Országos Kardiológiai Intézet főorvosa lett, aki Üllőn él családjával.


A Debreceni Egyetemen diplomázott, 6 évig a miskolci Gyermekegészségügyi Központban dolgozott, 1998 óta pedig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának munkatársa. A gyermekkardiológus főorvos, annak a programnak a koordinátora, amelyben tavaly hat beteg gyermek kaphatott új szívet.

– Mióta lakik Üllőn?
– Korábban Hamburgban és Berlinben dolgoztam egy-egy évet szív- és tü­dő­­transzplantációs osztályokon. A külföldi tapasztalatszerzés után hazatérve költöztünk Üllőre családommal. Három gyermekem van, miattuk szerettünk volna kertes házban lakni.

– Az Év szakembere kategóriában ön mellett Böjte Csaba atyát, Csányi Vilmos etológust, Juhász Árpád geológust és Török Gábor politológust jelölték. Mit szólt a jelöléshez és a díjhoz?
– Úgy gondolom, hogy ez a díj nem nekem szól, hanem a program és a csapat érdeme, melyet én csupán képviselek. De természetesen igen megtisztelő volt számunkra, hogy jelöltek minket, és örülünk a díjnak, hiszen visszajelzése annak, hogy jól végezzünk a munkánkat.

– Kérem, meséljen az ön által vezetett programról és munkájáról!
– Nyugat-Európában a gyermek-szívtranszplantáció már a ’90-es évek eleje óta folyik, de Magyarországon először csak 2003-ban merült fel egy ilyen program elindításának gondolata. Korábban nagyon sok gyermeket vesztettünk el, mert itthon csak felnőtt szívátültetés működött. A gyer­mek­kardiológia sokkal összetettebb, mint felnőtt ága, mert a probléma a szív több pontját érintheti. Jelenleg a kisebb szegedi központ mellett, nálunk található az ország gyermek-szívsebészeti ellátásának cent­ruma. Szerencsére csapatunk nagyon jól működik, az egyetlen problémát az jelenti, hogy kevés a kifejezetten erre kiképzett nővérünk és szívsebészünk. Az én feladatom a program koordinálása, ezen kívül elő- és utókezelést végzek. Speciális területem a szívkatéteres vizsgálat, illetve magas tüdőverőér nyomású betegekkel foglakozom. 2008-tól a gyermek-szívtranszplantációs programhoz kapcsolódva gyermekkori műszív program is indult, az ezt irányító munkacsoportnak szintén tagja vagyok.
Már Anna
Címkék: Év Embere orvos életmentő gyerekek

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció