Vakációra fel! De hova tegyük a gyereket?

2016. július 12.
A nyári szünet beköszöntével számos családban felmerülhet az a probléma, hogy amíg a szülők dolgoznak, nincs ki vigyázzon, felügyeljen a gyerekre. Mi tévők lehetnek azok a szülők, akik  olyan megoldást keresnek, ahol természetesen a gyermek is fejlődik, új ismeretekkel gazdagodhat, jól érzi magát, de ez nem jár hatalmas, megfizethetetlen költségekkel? A környező települések legtöbbje számos nyári napközis, táboros lehetőséget biztosít a dolgozó szülők családjainak. Ezek közül választottunk néhányat, amelyeket most olvasóinknak is bemutatunk. 

Gyálon a fenntartásban lévő óvodák és bölcsődék a nyári időszakban is nyitva tartanak, így a szülők gond nélkül továbbra is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást. Ez nem jelent aránytalan anyagi terhet, és a gyermekeknek is könnyebb, hiszen az általuk megszokott, ismert környezetben tölthetik el a szünidőt. Gyál önkormányzat azon szülőkre is gondol, akiknek már iskoláskorú gyermekeik vannak, ugyanis anyagi forrást biztosítanak a nyári napközis ellátás lebonyolításához, valamint a révfülöpi táborozás keretein belül 154 gyermek részesül támogatásban. Az Arany János Közösségi Ház, és a Városi könyvtár kétszer egy hetes időtartamú tábort szervez, ezzel segítve a gyermekek minőségi időtöltését. 

Maglódon sem feledkeztek meg a szülőkről és gyermekeikről. Azoknak a gyermekeknek, akik az intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkeznek, alternatív napközbeni ellátást biztosít. Ez magába foglalja a gyermekfelügyeletet, foglalkozásokat és a napi háromszori étkeztetés is. Az ellátásért díjat kell fizetni, de az étkezési díj mentességét biztosítja azok számára, akik erre jogosultak, valamint az önkormányzat a napközis tábor működéséhez is hozzájárul, ezt pedig az Oktatási Alapítvány támogatása címén biztosítja. 

Pilis Város Ökormányzata a képviselő testület ülésén, 2016. május 31-én hozta meg döntését a gyermekfelügyelet megszervezéséről. E határozat szerint a nyári gyermekfelügyelet két hét időtartam, és 2016. június 27-től 2016. július 08-ig kerül megszervezésre. A szolgáltatás költségtérítés ellenében vehető igénybe, kivéve azon gyermekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. A tábor reggel 8:00-tól 16:30-ig vállalja a gyermekfelügyeletet, de szülői kérésre reggel 7-től rendelkezésre állnak. A tábor programja rendkívül változatos, a gyerekek részt vehetnek majd strandoláson, könyvtárlátogatáson, túrázáson, illetve a helyi mesterségekkel is megismerkedhetnek majd. A településen az egyházak és civil szervezetek is várják az érdeklődőket. 

Monorierdőn a Fekete István Általános Iskola, a Református Egyház és a Katolikus egyház gondoskodik arról, hogy a gyermekek minőségi időtöltéssel tölthessék a szünidő azon részét is, amikor a szüleik dolgoznak. Mindhárom szervező egy-egy héten át biztosítja a napközis táborok megszervezését. A Monori Község Önkormányzata, mint minden évben, pénzbeli támogatással járul a táborok költségeihez, így ingyenesen vehetők igénybe. Szintén számos program várja itt is a gyermekeket, köztük kézműveskedés, kirándulás, egyházi kereteken belül pedig hitoktatás. 

Felsőpakony dolgozó szülőinek valamilyen más megoldást kell keresniük, hiszen Felsőpakony Önkormányzata nem szervez a fentiekhez hasonló alternatív megoldást az iskolás gyermekeknek, viszont az óvodák ebben az időszakban is nyitva tartanak.  

Novák Brigitta


Gyermekétkeztetés

A nyári szünidő ideje alatt problémát jelenthet még az is, hogy a rászoruló családoknak biztosított étkeztetést, hogyan kivitelezzék az önkormányzatok.  Az önkormányzatoknak a rászoruló családok számára kötelező biztosítani egy meleg, főétkezést. Ezt előre jelezni kell az önkormányzatok felé. Monorierdőn előrecsomagolt formában lehet hozzájutni ehhez a konyha felújítása miatt. Pilisen is hasonló a helyzet, dobozba csomagolt ételeket minden nap a Játékország Óvodában osztják ki. Maglódon szintén kötelezően biztosítva van az egy tál meleg étel, ezt térítési díj fejében természetesen azok is igénybe vehetik, akik nem jogosultak az ingyenes étkezésre, a hátrányos helyzetű gyerekeknek pedig ezt ingyenesen biztosítják. Gyálon a jogosultak szintén ingyenesen igénybe vehetik ezt a szolgáltatást. 


Címkék: tábor nyár vakáció nyaralás gyerek

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció