Van  élet a halál után?

2014. május 19.
A klinikai halál állapotából visszatért emberek gyakran számolnak be különös, misztikus élményekről. Testüket elhagyva kívülről látják magukat, lebegnek, súlytalanná válnak, fénylénnyel találkoznak vagy lepereg előttük életük filmje. R. Kárpáti Péter Élet az élet után című beszélgetős estéin keresi a választ a témában felmerülő kérdésekre.R. Kárpáti Péter nevét a Barátok közt című sorozatból ismeri az ország. A Berényi család jófiúját, Andrást életre keltő színészt egészen tavaly januárig nap mint nap láthatták a nézők a képzeletbeli Mátyás Király téren zajló történetben. Mígnem egyszer- csak a producerek kiírták a karaktert a sorozatból, és egy tragikus baleset áldozata lett a becsületességéről híres középső Berényi fiú. Egy toronyház tetejéről zuhant egyenesen a halálba.
Ha vannak megfelelő momentumok a halálközeli élmények megszerzésére, akkor egy háztetőről a mélybe lezuhanni egészen biztos, hogy ezek közé tartozik. Ezt azonban még Berényi András bőrébe bújva sem élhette át R. Kárpáti Péter a Barátok köztben. Így nem is ez inspirálta legújabb vállalkozására, amelyben a klinikai halál állapotát megjárt személyekkel, illetve a témában szakértőnek számító pszichológusokkal, orvosokkal beszélget. A diskurzusokból dokumentumfilm-sorozat is készült Élet az élet után címmel, amely részeit vetítéssel egybekötött beszélgetős találkozókon tekinthetik meg az érdeklődők.
– Az egyik fő ok, amiért belekezdtem, mert Magyarországon egyetlen olyan hivatalos értekezés sincs egy olyan témában, amely hatványozottan több embert érint, mint amennyire gondolnánk. A másik ok pedig, hogy már egészen fiatalon is foglalkoztatott a téma. Még tizenhét éves koromban olvastam egy amerikai pszichiáter bestsellerét, amely ezt a témát boncolgatta. Az a mű akkor jelentősen megosztotta az orvosokat és a közvéleményt. Százötven esetet írt le, amelyek a klinikai halál állapotából visszatért emberek beszámolóiból építkezett. Ezek között több olyan is volt, amelyeket nem lehet egyszerűen természettudományos módszerekkel megmagyarázni. Magyarországon egy-két kisebb kezdeményezésű úttörőmunkát leszámítva nem nagyon született átfogó feldolgozás, ezért lehet, hogy a Kossuth könyvkiadó hiánypótlóként a filmsorozat első három részét szeretné megjelentetni októberben könyvformában is – mesélte R. Kárpáti Péter.
Az eredetileg egy-, esetleg kétrészesre tervezett filmről menet közben derült ki, hogy mennyi lehetőséget rejt, így most a hetedik résznél jár a sorozat, és további öt rész biztosan elkészül – tudtuk meg, hiszen a téma nagyon összetett és szerteágazó. Rengeteg sejtés, teória és sokféle vélemény van, amelyet érdemes tovább kutatni.
A dokumentumfilmben több ismert közéleti személyiség, orvos, pszichológus is megszólal. Többek között Jókai Anna, Réz András, prof. Keller Éva, prof. Bárdos György vagy Vekerdy Tamás véleménye is elhangzik a részekben. R. Kárpáti Péter igyekezett olyan hiteles személyeket megszólítani, akik markáns véleményt képesek formálni a témában.
– Örömmel beszéltek azok akiket felkértem. Fontos a szerepük, hiszen ebben a témában semmiféle kézzelfogható segítsége nincs egy hasonló élményeket átélt embernek vagy, a családtagjainak. A nyugati orvostudományban pedig sem apparátus, sem igény nincs arra, hogy egy a halálból visszahozott beteg testi gyógyulásán és felépülésén túl az eset mentális részével is foglalkozzanak. Ezért ezt a sorozatot hiánypótlónak is szánjuk, amely sokak számára segítség is lehet. Azt is szeretnénk elérni, hogy minél inkább megnyíljanak azok az emberek, akiknek volt halálközeli élményük, de azt mondták nekik, hogy ne beszéljenek róla, mert úgy is bolondnak titulálják őket. Szeretnénk, hogy meginduljon egyfajta párbeszéd ezek között az emberek között. Abban viszont nem kívánunk állást foglalni, hogy amit láttak, tapasztaltak az valós volt-e, vagy csak vízió.
A dokumentumfilm igyekszik tényszerű maradni, a tudományos, bibliai és a kételkedő megközelítés azonos arányban jelenik meg a sorozat részeiben.
R. Kárpáti Péter Élet az élet után című beszélgetéssel egybekötött filmvetítését Üllőn tekinthetik meg május 30-án.
Varga Norbert
Címkék: élet halál film beszélgetés R. Kárpáti Péter Barátok közt színész dokumentumfilm

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció