Városhoz méltó közösségi épület

A mélygarázs megépítése is sokat segít majd a belvárosi rész parkolási gondjain

2010. május 18.
Jövő tavasszal kezdődhet az új művelődési ház építkezése Vecsésen.

Két  éve még abban bizakodtak Vecsésen, hogy már az idén átadhatják a József Attila Művelődési Ház korszerű új épületét, és vele együtt megújulhat a városközpont is. Aztán ahogy sokszor lenni szokott, a pénzszűke korlátozta a nagyszabású fejlesztési elképzeléseket és kitolta az átadási határidőt.

Látványos tervek. Az új művelődési ház építését egy belsőépítész munkája is segíti

Öröm az ürömben, hogy a leglényegesebb elemek mégis megvalósulnak az eredeti elképzelésekből, s ha nem is idén, jövő nyáron valószínűleg átadják a vecsésiek és a környékben élők nagy örömére az új művelődési házat is.

– Több mint két év telt el a pályázat kiírása és a támogatás megítélése között, közben rengeteg minden változott – mondta Háda Attila, a Vecsés Városközpont-fejlesztő Projekt Non-profit Kft. pályázati referense. – Vecsés városa ugyanis csak uniós forrásból tudja megvalósítani a városközpont funkcióbővítését és rehabilitációját, ezért pályázott a Közép Magyarországi Operatív Programban. Végül azonban nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt eredetileg terveztük, mivel a 23 beadott pályázatból a várt 10 helyett 16-ot támogattak, így a rendelkezésre álló forrásokat arányosan csökkentették a pályázók között. Eredetileg két és fél milliárd forintos fejlesztési elképzeléseink voltak, amelyből másfél milliárd forint lett volna uniós pénz. Ez tartalmazta a polgármesteri hivatal teljes körű felújítását és bővítését, egy nagyobb felszín alatti parkoló létesítését, a művelődési központ és könyvtár létesítését, valamint a Telepi út fejlesztését a bekötő utcákkal együtt, továbbá a Miklós utca felújítását és egy játszótér építését. A teljes városközpont modernizálását azonban el kellett vetnünk, mivel a vártnál kevesebb összeget, 831 millió forintot ítéltek meg nekünk.
– Emiatt újra kellett dolgoznunk a beadott pályázatunk hetven százalékát – tette hozzá Szakáli Lóránd cégvezető. – Sajnos így egy fontos fejlesztés, a Telepi út korszerűsítése nem valósulhat meg, nem készülhetnek el a zárt csapadékelvezető árkok, illetve az oszlopok sem tűnhetnek el, hogy földkábelben futhassanak a vezetékek. Pedig már a tervek is elkészültek hozzá, amelyeket azért reméljük, hogy a későbbiekben fel tud használni az önkormányzat.
– Végül a fejlesztésben a művelődési ház építése benne maradt – folytatta Háda Attila. – Igaz azt is teljesen át kellett alakítani, de így is nagyjából háromezer négyzetméteres lesz, sőt egyesek szerint az áttervezett épület sokkal reprezentatívabb a korábbi elképzelésnél. Némely dolgot azonban ki kellett hagynunk az épületből, amit úgy kompenzáltunk, hogy a helyiségeket többfunkcióssá tettük. A művelődési központban kap helyet a városi könyvtár is, valamint két üzlet és egy étterem. A polgármesteri hivatal átalakítása is teljesen kimaradt a tervekből, csupán egy fogadóhelyiség épül a házasságkötő terem mellett. Erre azért van szükség, mert eddig a terembe csak a hivatal főbejáratán keresztül lehetett bejutni, amely sokszor volt konfliktus forrása a házasulók és a hivatalba látogatók vagy ott dolgozók között. Így ez a probléma megoldódik és más rendezvények esetében sem jelent gondot majd a vendégek fogadása. Megmaradt a felszín alatti parkoló egy része is, bár a tervezettnél kevesebb, összesen 94 gépkocsi parkolására lesz alkalmas. A parkolóból feljáró is készül a polgármesteri hivatalhoz. Minden esetre úgy tűnik, hogy a 94 gépkocsi ilyen elhelyezése sokat segít majd a belvárosi rész parkolási gondjain. A mélygarázs fölötti rész is rendeződik, amelyen jelenleg elég áldatlan állapotok uralkodnak, emellett megújul a Miklós utca is. Természetesen jut a művelődési központ eszközbeszerzésére is pénz, így minden igényt kielégítő kulturális centrum jön létre a városban.
– Jelenleg párhuzamosan készülnek a kiviteli tervek és készítjük elő a közbeszerzési eljárásokat – emelte ki Szakáli Lóránd. – A kivitelezőkkel valószínűleg így már az ősszel szerződést tudunk kötni. A teljes projekt befejeződhet jövő nyárra, és a használatbavételi engedélyek is megszülethetnek 2011 őszére.
– A művelődési központ minden igényt kielégítően épül majd meg – hangsúlyozta Háda Attila. – A 234 főt befogadni képes nagyteremben akár színházi előadások is tarthatók, de a korszerű mobil széksornak köszönhetően könnyen átalakítható lesz a helyiség akár egy nagy bálteremmé is. Az egész munkálatot belsőépítész bevonásával végezzük. A házban helyet kap egy közel száz főt befogadni képes étterem is, amely véleményünk szerint hiánypótló a belvárosi részen. Készül táncterem, tanfolyami termek, illetve olyan helyiségek is, melyekben a városban működő több mint negyven civil szervezet végre kényelmesen tud majd dolgozni.
Papp János
 


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció