Vasad nem biztonságos?

2009. június 16.
A cigányokkal szembeni előítélettel azoknak a településeknek is meg kell küzdeniük, ahol egyetlen roma sem él. Így járt az ezernyolcszáz lélekszámú Vasad is, amely szívesen fogadná a vállalkozókat, különösen azokat, akik a mezőgazdasághoz kapcsolódó telephelyeket, feldolgozókat szeretnének létesíteni a szépen fejlődő Pest megyei településen.

A vállalkozók azonban, mielőtt letelepednének, szeretnek alaposan körülnézni a helyen, ahol elképzeléseiket megvalósítanák. Így tett az az üzletember is, aki többször átautózott a falun, majd közölte a polgármesterrel, hogy bár szívesen jönne, mégsem teszi, a látottak alapján ugyanis úgy ítélte meg, Vasad nem eléggé biztonságos, túlságosan sok a településen a cigány.
Mészáros Éva polgármester nem akart hinni a fülének: közbiztonsági mutatóik megnyugtatóak, a faluban polgárőrség működik, cigányok pedig egyáltalán nem laknak Vasadon.
Hogy mit láthatott a vállalkozó, az csak utóbb derült ki – tudtuk meg a polgármestertől. A településhez tartozó tanyás külterületen, Rávágyon, jó néhány Romániából jött cigány család dolgozik, akikkel különben semmilyen probléma nincsen. Akik ugyanis dolgozni és boldogulni akarnak, azokat az itteni gazdák szívesen foglalkoztatják.
A rávágyi munkások hétvégeken bejárnak a faluba, főképpen azért, mert a községháza előtt áll a nyilvános telefon, amelynek révén az otthoniakkal tarthatják a kapcsolatot. S mivel a helybeliek rég leszoktak a szombat-vasárnapi korzózásról, a kiskapuk előtti társasági életről, a faluközpontban nem látni mást, mint a jövő-menő szezonmunkások csoportjait.
Őket látva ítélte Vasadot elégtelen közbiztonságú településnek a vállalkozó, s nevezzük ezt bár tévedésnek vagy előítéletnek, minden érintett számára roppant sajnálatos.
 
Fodor
 
 


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció