Vége a kutyavilágnak

– vagy éppen most kezdődik?

2012. december 7.
A kormány rendelkezése értelmében január 1-jétől új fejezet nyílik az ebtartásban. Háziállatainkat egyedi azonosítóval látják el az állatorvosok, mely lehetővé teszi az állat és tulajdonosának beazonosítását.      

Mindennapos látvány, hogy városunk utcáin, terein, a parkolókban – ahol sok felnőtt és gyerek megfordul – gazdátlan, láthatóan rossz állapotban lévő kutyák ténferegnek néhány jó szó, simogatás reményében, élelem és gazdájuk után kutatva. 
Kóbor kutyák, melyek elvesztek, elszöktek vagy rosszabb esetben „gazdájuk” utcára tette őket, mert már feleslegessé váltak (a gyerek már nem játszik vele, sokba kerül tartani, már ételmaradék sem jut neki, szétszedi a kerítést, tönkre teszi a kertet, évente kötelező oltani, túl hangosan ugat, zavarja a szomszédot). Időnként jön a gyepmester, összeszedi a gazdátlan kutyákat és jobb nem tudni, mi lesz ezután a sorsuk? Ez áldatlan állapot mind a kóbor kutyák, mind az állatszerető emberek számára.
Egy új jogszabály módosítás most megoldást kínál erre a problémára, mellyel remél­hetőleg a kutyatartók nagy része egyetért, vagy legalábbis belátja annak szük­ségességét.
A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) kormányrendelet módosított rendelkezései alapján 2013 januárjától a 4 hónaposnál idősebb kutyákat csak egyedi azonosítóval, úgynevezett elektronikus transzponderrel (mikrochippel) ellátva lehet tartani, azaz minden 4 hónaposnál idősebb kutyát – ha eddig még nem volt – be kell chipeltetni. 

Mi is az a mikrochip? 

Ez egy parányi, rizsszem méretű jeladó, amely az állat bal oldalán a nyak bőre alá van beültetve. Maga a beültetés minimális kellemetlenséggel jár, helyi érzéstelenítéssel még ez is csökkenthető. Minden microchip egy egyedi 15 jegyű számot kódol, melyet a beültetéskor az állat oltási könyvébe is be kell írni. A microchipszámot, a kutya adatait (leírását, oltásait), a gazdája elérhetőségeit (lakcím, telefonszám, e-mail cím) egy adatlapon és egy internetes adatbázisban is rögzíteni kell. Mindez általában tovább tart, mint maga az állatorvosi beavatkozás. A chip szövetbarát, nem okoz semmiféle elváltozást, vagy gyulladást, és lehetővé teszi az állat és tulajdonosának beazonosítását az állat egész élete során. Ehhez minden esetben szükséges egy leolvasó készülék, ami az élelmiszerbolt pénztárgépének vonalkód leolvasójához hasonlóan működik. A chipszám leolvasása után az internetes adatbázisban lehet a tulajdonost és elérhetőségeit megkeresni. 

Mit lehet várni ettől a rendszertől? 

Az elszökött állatokat a bőrük alá ültetett chip leolvasása után vissza lehet juttatni a gazdájukhoz. Aki veszített már el kutyát az tudja, hogy mennyi idegeskedéssel, aggodalommal jár ez. Érdeklődni a menhelyeken, gyepmestereknél, állatorvosoknál hátha befogták az állatot. Plakátokat kitenni a forgalmas helyeken, napokon, heteken át járni a települést, keresni, kutatni az eltűnt kedvencet. Amit ez alatt az állat átél: félelem, éhezés, kitettség betegségeknek, sérülésnek, balesetnek. A chippel megjelölt kutya gazdáját perceken belül értesíteni lehet, ha egy szakember (aki rendelkezik leolvasó berendezéssel és hozzáféréssel az adatbázishoz) leolvassa az azonosítási számát és a nyilvántartásból megkeresi a tulajdonos adatait. 
Az utcára szándékosan kitett, elűzött kutyák gazdáit is meg lehet találni és számon lehet kérni rajtuk a felelős állattartást. Mert – valljuk be őszintén – városunkban éppúgy, mint az ország minden részében jóval több kutyát tartanak, mint amennyit jó szándékkal, gondoskodással, szeretettel tarthatnának.

Hogyan lehet chipeltetni? 

Kutyájukkal felkeresik állatorvosukat, aki – miután beültette a chipet, felveszi a szükséges adatokat, melyeket rögzít a kutya oltási könyvében és az országos elektronikus nyilvántartó adatbázisban.
Mennyibe kerül mindez?

A kutya mikrochippel történő megjelölése sajnos nem ingyenes szolgáltatás. A hatályos állatvédelmi törvényben előírt 3 500 Ft csak a mikrochip árát, a beültetés költségét és az adatbázisban történő regisztráció díját tartalmazza. Chipelés előtt az állatot minden esetben meg kell vizsgálni, beteg állatot chipelni nem szabad. A fenti összeg ugyanakkor nem tartalmazza az állat klinikai vizsgálatának az esetleges bódításának, a helyi érzéstelenítésnek a költségét. Ezek alapján a chipelés tényleges ára 3 500 Ft-nál több is lehet. 
2013. január 1-jétől minden, kutyák kezelésével foglalkozó állatorvos köteles ellenőrizni az általa vizsgált, kezelt állat chippeltségét, azt hogy a kutya meg van-e jelölve és azt is, hogy a nyilvántartási adatok az adatbázisban rögzítve vannak-e. Ha a kutya chipelve van, de az adatai nincsenek rögzítve, akkor ezt pótolni kell. Ha még nincs chipelve az állat, akkor a kezelő állatorvos köteles tájékoztatni a tulajdonost az erre vonatkozó előírásokról. 
2013. január 1-je után a kutyák chippel való megjelöltségét a helyi önkormányzat és a járási állatorvosi hivatal is ellenőrizni fogja.

Nagyon fontos!

A chippel megjelölt és az adatbázisban regisztrált állat tulajdonosának adataiban bármilyen változás történik (lakcím, telefonszám, egyéb elérhetőség), azt frissíteni kell. Ez az adatmódosítás díjmentes és minden állatorvos elvégzi. 
Az új szabályozásnak nagy előnye a pontos, életre szóló, egyedi azonosítás. Azonosítása a kutyának és tulajdonosának. Ez a megjelölési rendszer viszont csak akkor lesz mindenki számára előnyös, ha a lehető legszélesebb körben elterjed, és ezáltal ki tudjuk használni minden előnyét.

Dr. Rudó József,
kerületi főállatorvos
írása az Üllői Hírmondondónak
Címkék: háziállat kutya eb mikrochip

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció