Végletes a megítélésük

A rendőrök csak ritkán kapnak köszönetet munkájukért

2009. október 7.
Bár a közvélemény-kutatások alapján az emberek jobban bíznak a postásban, mint a rendőrben, mégis igényelnék a rendfenntartók nagyobb jelenlé­tét a településükön.

Természetesen nem lehet minden egyes településen rendőrkapitányságot fenntartani, ám az a cél, hogy a közbiztonság érdekében mindenhol legyen rendőr. Ezért a nagyobb településeken, Pilisen, Vecsésen, Maglódon, Gyömrőn és Sülysápon őrsöket hoztak létre, a kisebbeken pedig körzeti megbízott felügyeli a biztonságot. Borbély Pál szerint ez a jelenlegi rendszer, illetve az abban dolgozó létszám elegendő ahhoz, hogy megfelelően ellássák a feladatukat. A kapitányságon a reggeli eligazítások során döntenek arról, hogy mely területeken van szükség több rendőrre, ennek megfelelően irányítják a körzeti megbízottak és a járőrök munkáját. Így például, ha a csévharaszti körzeti megbízott valamilyen problémát észlel, felveszi a kapcsolatot a monori kapitánysággal. Ők odavezérlik a pilisi járőröket, Csévharaszt ugyanis a pilisi őrshöz tartozik. A csévi körzeti megbízott munkaidején kívül szintén a pilisi rendőrök látnak el járőrszolgálatot a községben.

Hármas osztályzatot
adtak az itt élők


Szerettük volna megtudni, hogy a térségben az átlag állampolgár mennyire érzi magát biztonságban. Ezért jó néhány embert megkértünk, hogy elektronikus levélben írja le véleményét, és egytől ötig osztályozza a térség közbiztonságát.

A nem reprezentatív kutatás eredményei sajnos nem túl biztatók. Például Gábor, aki monori lakos, úgy látja, hogy egyre romlik a helyzet, mert környezetében megszaporodnak a lopások és rablások. Szerinte, ami mozdítható, nincs lerögzítve, azt el is viszik. Környékükön egy hét alatt kilenc betörés volt, de akadt a közvetlen környezetében olyan ember is, akit gázspray-vel fújtak le, másnak az autóját törték fel. Krisztina, ecseri lakos szerint a tett, amit a bűnözők elkövetnek, nincs összhangban a büntetés súlyával. Ezért véleménye szerint keményebb szankciókat kellene kiszabni. Káván élő Attila úgy véli, hogy törvénymódosításokra lenne szükség ahhoz, hogy növekedjen a közbiztonság. Egy nyáregyházi lakos, Ilona a régmúlt idők csendőrségéhez hasonló hatalommal rendelkező szervezetet látna szívesen, amelyet mindenki tiszteletben tart. Egy bényei lakos annak ellenére, hogy elfogadhatónak ítéli meg települése közbiztonságát, úgy gondolja, hogy növelni kellene a rendőri járőrözések és ellenőrzések számát. Tamás, aki Péteriben lakik, a rendőrség engedékenységét és korrupcióját, illetve az amatőr polgárőröket teszi felelőssé. László Gombáról a jó civil szerveződéseket hiányolja.

A megkérdezettek közül sokan úgy vélték, hogy a rendőröknek nincs elég hatalom a kezükben, így elsősorban a korlátozott hatáskörre vezethető vissza a rossz közbiztonság. Ha bármit is tesznek, fellépnek valami, vagy valaki ellen, sokszor még őket hurcolják meg.

A megkérdezettek nagy része hármas osztályzatot adott saját településének közbiztonságára, noha kis számban voltak olyanok is, akik négyesre, illetve egyesre értékelték a helyzetet. A legmagasabb, az ötös osztályzatot senki sem választotta.

Lapunk közvélemény kutatása is azt mutatja, hogy általában nem a rendőröket hibáztatják a rossz közbiztonságért, hanem éppen hogy a kezükben lévő eszközöket tartják kevésnek. Ennek meghatározása pedig nem az ő, hanem a törvényhozók hatásköre alá tartozik.

Bár a körzethez tartozó települések lakosai a visszajelzések alapján örülnek a járőrök jelenlétének, a rendőrökhöz való viszony mégis végletes. A 2006-os budapesti utcai zavargások után a régióban is megromlott a beléjük vetett bizalom. Ugyanakkor Borbély Pál őrőrnagy, a Monori Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője azt tapasztalja, hogy helyi viszonylatban az átlagos állampolgár igényli a jelenlétüket. Az embereknek a rendőrségről általában rossz a véleményük, azonban magukat a rendőröket elismerik és mindenki belátja, hogy nélkülük anarchia lenne az országban.

Persze az, hogy ki milyennek ítéli a közbiztonságot, illetve hogyan értékeli a rendőrök munkáját, nagyban függ a személyes tapasztalatoktól is. Mint tudjuk, az emberek hajlamosak elhamarkodottan ítélkezni és általánosítani. Akit már megtámadtak vagy kiraboltak az utcán, természetesen rossznak fogja minősíteni a közbiztonságot, és azt fogja mondani, hogy ki se meri tenni a lábát otthonról. Azért a rendőrség időnként köszönő leveleket is kap, melyben valaki kifejezi háláját azért, mert például éjszaka az állomásról hazakísérték őt a járőrök, így biztonságban tudhatta saját magát és értékeit.
Nagy Renáta 

 

 

 « vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció