Világhódító Radosza-gyűrűk

2014. április 8.
Lapunkban már korábban is hírt adtunk a Maglódon élő író, újságíró Radosza Sándor találmányáról. Az olvasás és az írás megtanulását, óvodás korban pedig a specifikus tanulási zavarok felismerését segítő Radosza-gyűrűkről a napokban két országos napilapban is írtak.Amint utóbb megtudtuk, maga a feltaláló sem gondolta, hogy megjelenésének délutánjáig kétszázezernél is többen kattintanak a kedvelés gombra az egyik cikket olvasva, s a legnagyobb közösségi portálon viharsebesen terjed a hír: külföldön már megint sikeres egy olyan magyar találmány, amiről itthon nem akarnak tudni.
Mi is megkerestük a feltalálót újra, hogy a nagy érdeklődést kiváltó taneszköz sorsáról érdeklődjünk.
Azok kedvéért, akik még nem hallottak róla: a Radosza-gyűrűk két, egymásban forgó karika, amelynek használatával, a betűk, számok, ábrák segítségével számolni és olvasni tanulhatnak a kisiskolások, illetve az óvodában könnyen kiszűrhetők a diszlexia, a diszgráfia, a diszkalkulia, vagyis az olvasási és számolási nehézségek. A könnyed, elegánsnak is mondható taneszközt a székelyföldi Barót iskoláiban és óvodáiban már használják, Svájcban épp tesztelik, Amerikában egy kiállításon mutatják be rövidesen. Indiában és Indonéziában ugyancsak érdeklődnek, iránta, Ausztráliából és Új-Zélandról pedig már a gyártása felől is érdeklődtek – tudtuk meg. Ám a feltaláló nem szeretné eladni a jogokat. Annak ellenére sem, hogy az említett cikkek megjelenéséig hiába kereste meg az oktatásért felelős hazai minisztériumot és az iskolákat fenntartó hivatalt, még csak nem is válaszoltak neki.

Radosza-gyűrűk
Nem csoda, ha ezen a facebook közössége is alaposan felhergelte magát, hiszen elég volt csak az utóbb világsikerű Rubik kocka hasonló sorsát felidéznie.
Amikor azonban Radosza Sándornak feltettük a kérdést: ő maga egy tízes skálán vajon hol helyezné el a találmányát a golyós számológép és a Rubik kocka közt, a feltaláló így válaszolt:
- A puzzle, a kirakós játékok csúcsa a Rubik kocka. Nem azért mondom ezt, mert magyar ember találta fel, hanem mert semmi nem jobb nála a világon. Egyetlen más játékot sem szabad hozzá hasonlítani. Az pedig, hogy egy találmány mit ér, nos…annyit, amennyire megbecsülik. Azt javasolom, térjünk vissza erre ötven év múlva.
Amint kiderült, a gyűrűk ötlete Radosza Sándornak abból az alapélményéből fakad, hogy annakidején, amikor még betűkirakóval tanultak olvasni a gyerekek, folyton elveszített egy-két betűt, amiért megrótták. De már hatévesen is tudta, hogy nem ő a hibás, hanem azok a felnőttek, akik a kirakót kitalálták. Kis időbe telt, de negyvenkilenc év elmúltával ő maga megoldotta a problémát – jegyzi meg, s hozzáteszi: egyes állítások szerint egyszersmind végtelenítette az abc-t. Erről úgy vélekedik: nem fogalmaz meg filozófiai gondolatokat a Radosza-gyűrűkkel kapcsolatosan. Az biztos, a rendszer zárt, és bármely betű mellé lehet tolni némi gondolkodás után bármely másik betűt, számot, vagy az óvodás által ismert jelet.
És kiválóan működik. Most még ugyan csak néhány tucat Radosza-gyűrű van forgalomban itthon, de a tesztek a feltaláló szerint nagyon biztatóak. A gyerekek szeretik, ez a legfontosabb – mondja – a pedagógusok és a szülők pedig várják. Tőlük türelmet kér.
Talán most történik valami: Radosza Sándor Hoffmann Rózsával való találkozása során azt az ígéretet kapta, hogy tíz iskolában és tíz óvodában kezdik el tesztelni hamarosan a Radosza-gyűrűket. Ha az eredmények azt mutatják, hogy érdemes, akkor a szeptemberi tanévkezdéskor már ott lehet a hazai tanintézetekben ez a taneszköz. 
Koblencz Zsuzsa
Címkék: Radosza-gyűrűk találmány feltaláló oktatás gyerekek iskola taneszköz

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció