Villáminterjú Hevesi Tamással

2009. október 6.
Hevesi Tamás nevét szinte mindenki ismeri. Fülbemászó dallamok, energikus előadásmód, első osztályú focicsapat edzői széke. Valamelyik biztosan eszükbe jut neve hallatán. A legújabb albumának megjelenése és az októberi monori fellépése előtt készítettünk vele villáminterjút.

 – Már kisdiákként is zenei általános iskolába járt. Ennyire egyértelmű volt, hogy a zenei pályán köt ki?

– Igen! A szüleim úgy látták, hogy színész vagy zenész leszek. Ennek megfelelő iskolákat is választottak nekem. Amiért utólag nagyon hálás vagyok, mert akár jogász is lehettem volna, mint édesapám.

– Gimnáziumi évei alatt több zenekarban és iskolában is megfordult. Ennyire nyughatatlan természet volt?

– Állandóan mozgásban, felfedezésben, ötletekben és alkotói lázban égtem már fiatalon is! Minden nap meg akartam váltani valamivel a világot. Ennek megfelelően az iskolai kötöttségeket nehezen viseltem. Már akkor is utáltam a hasonló perceket, órákat, éveket. Mindig keresem az újat!

– A zene, az atlétika és a foci is fontos szerepet töltött be életében. Mi döntött a profi zenei karrier mellett a sportolói pályával szemben?

– A sport egy nemes fantasztikus küzdelem magunkkal és az ellenfeleinkkel szemben. A sport megtanított sok mindenre. Legfőképpen arra, hogy hogyan tudom legyőzni önmagam. A zene viszont számomra a művészet, alkotás, kitárulkozás a világ szeme előtt. Igazi lehetőség az önkifejezésre. Fontos volt, hogy nincsen benne sérülés veszély...

– 1987-ben megjelent a Névtelen Nulla első nagylemeze. Honnan a szellemes elnevezés?

– Névtelenek voltunk, és nulla volt a tudásunk…

– A nagylemez megjelenését követően Ausztráliában bukkan fel. Mi a váltás oka?

– A nagy szerelem. Ausztrália. Ekkor sikerült kölcsön kért pénzből, egy hátizsákkal, egy gitárral megéreznem az igazi szabadságot, amiről előtte csak filmekből álmodhattam. Életem egyik legszebb és legkalandosabb időszaka volt.

– 1994-ben megjelenik az Ezt egy életen át kell játszani című album, rajta a címadó dallal. Hatalmas siker volt, platinalemez lett. Számított rá, hogy ilyen jól fogadják első szólóalbumát?

– Nem! Nem lehet slágert írni, nem lehet biztos receptet adni a sikerhez. Mert a siker magában nem is létezik, hanem születik, mint egy csecsemő! Nyilván sok minden közrejátszott, hogy ilyen siker lett a dal, és valószínűleg szerencsém is volt.

– A magyar kortárs könnyűzene szinte minden jelentős alakjával zenélt együtt. Közülük kire a leginkább büszke?

– Mindegyik mély hatást tett rám, de ha választanom kellene, akkor talán az ütős Horváth Kornélt emelném ki.

– A hatodik szólóalbumának előkészületein lassan már túl vannak. Mikor kerül a polcokra az új lemez?

– Ígérni már nem merek, de október vége reálisnak tűnik. Hat lemezem közül talán állíthatom, hogy ez lett a kedvenc. A címe „Egy új Világ…”. Remélem sokan lesznek Monoron kíváncsiak az új albumról néhány számára is.

– Több mint húsz év a zenei pályán, ebből tizenöt szólóelőadóként. Mit fog csinálni Hevesi Tamás 2024-ben?

– Alkotni, zenélni, meccset nézni…

GZ

Címkék: Hevesi Tamás zene interjú

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció