Víz, fontos vagy nekünk!

Ivóvízminőség-javítás

2015. február 25.
Két Pest megyei teleülés 4300 lakosa önthet tiszta vizet a pohárba, és 40 olyan család részére is elérhetővé válik a vezetékes ivóvíz-szolgáltatás, akiknek eddig nem volt erre lehetőségük.  

Hosszas előkészítést követően végre megindulhattak Gomba és Bénye településeken a kivitelezési munkálatok, és rövid időn belül egészséges, tiszta ivóvíz jut minden lakos poharába.
A két, Budapesttől 50 km-re fekvő településen a 35-40 éves vezetékek cseréjére is sor kerül. ’Az Európai Uniós pályázatokkal megnyílt a lehetőség a közműberuházások fejlesztésére, melyek a települések életében rendkívül fontosak’ - említette a beruházás projektindító rendezvényén Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, aki Monor város volt polgármestereként tapasztalatait is megosztotta a jelenlévőkkel.
Az államtitkár elmondta, mindannyiunk közös érdeke, hogy ezek a fejlesztések minél előbb megvalósuljanak, hazánk le tudja hívni az uniós forrásokat.
A fejlesztéssel érintett önkormányzatok a fenntartható fejlődést figyelembe véve alapvető hangsúlyt helyeznek lakosaik egészséges ivóvízzel történő ellátására, az ivóvízminőség jelentős javítására. A beruházás során az ivóvízben előforduló ammónia-, vas- és mangántartalom csökken, az ízhatás kedvezőbbé válik, és megvalósul a jelenleg bekötéssel egyáltalán nem rendelkező Gomba-felsőfarkasdi terület ivóvízellátásának kiépítése is.

Megnyílt a lehetőség a közműberuházások fejlesztésére, melyek a települések életében rendkívül fontosak’ - említette Pogácsás Tibor
A települések vízellátását jelenleg egy távvezeték biztosítja Monorról. A jogszabályokban meghatározott vízminőségi mutatók figyelembe vételével lehetővé vált helyi vízbázisra átállítani a vízellátást, a vízkezelő művek, a víztisztító berendezések megépítésével, a hálózati rekonstrukció megvalósításával. A beruházásra a Magyar Állam és az Európai Unió ad támogatást, melynek köszönhetően a két település mintegy 385 millió forintot fordíthat a fejlesztésre – ismertette a beruházás részleteit Lehota Vilmos, Gomba község polgármestere.
A beruházás során két vízmű készül (Gomba és Felsőfarkasd), továbbá három új kút fúrása mellett (2 db Gombán és 1 db Felsőfarkasd településrészen) 971 méter gerincvezeték építése, valamint közel 1 kilométer hosszan a meglévő acél és KM PVC vezeték kiváltása KPE anyagú vezetékre történik meg. A beruházást követően a hálózatba szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel majd az elvárt határértékeknek is.

nfo

Címkék: ivóvíz beruházás fejlesztés víz

« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció