Zajgyűlésen tiltakoztak a zaj ellen

A térség települései közösen léptek fel a repülőtér és az M0-ás okozta zaj miatt

2009. július 14.
Az M0 menti és a repülőtér környéki települések I. közös zajgyűlését tartották június 26-án a Péceli út és az M0 találkozásánál.

Az M0-ás autóút menti és a repülőtér környéki települések június 26-án megtartották első közös zajgyűlésüket a Péceli út és az M0 találkozásánál. A tiltakozó nagygyűlésen mintegy 11 település polgárai és vezetői vettek részt. A résztvevők a legkülönfélébb eszközökkel csaptak zajt, így adva nyomatékot követelésüknek. Régiónk településvezetői közül megjelent Harazin István, Ecser, Tabányi Pál, Maglód, Kissné Szabó Katalin, Üllő és Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere, akik a többi résztvevővel együtt aláírták azt a tiltakozó ívet, amely magában foglalja a térség lakóinak követelését.
 
Hallatták hangjukat. A zaj ellen tiltakoztak a térség polgármesterei
 

Megnyerte az első zajpert az üzemeltető


A bíróság elutasította annak a 18. kerületi lakosnak a kártérítési igényét, aki zaj- és környezeti terhelés miatt perelte a Budapest Airportot. Ezzel lezárult az első olyan precedens értékű per, amelyet zajterheléssel kapcsolatban egy magánszemély indított a Ferihegyi repülőtér üzemeltetője ellen.
 
A pert egy Erzsébet-bélatelepi ingatlan tulajdonosa indította több mint négy éve. Állítása szerint a Ferihegyi repülőtér működése egészségkárosodást okozott neki, és csökkentette háza értékét. Kifogást emelt a vélt jogsértések ellen, kérte a repülőtér működési feltételeinek szigorítását, illetve a működés teljes beszüntetését. Véleménye szerint a légiközlekedés által keltett zajhatások meghaladták az előírt határértéket, az általa lakott épületben károk keletkeztek, és mindezek következtében az ingatlan is veszített értékéből. Beadványában több mint 20 millió forint kártérítés megfizetését követelte.
A bíróság első fokon már elutasította a keresetet. A döntés idén januárban született, de nem emelkedett jogerőre, mert a felperes fellebbezett. A bíróság azonban másodfokon is a reptér üzemeltetőjének adott igazat, mivel – a bírói indoklás szerint – semmilyen bizonyíték nem utalt a Budapest Airport jogsértő magatartására.
Az utóbbi években több keresetet is beadtak a bíróságra, amelyek jogi háttere a lezárult perhez hasonló.
Kissné Szabó Katalin, Üllő polgármestere felszólalásában kijelentette, a Budapest Airport Zrt. szerint mindössze öt utca lenne jogosult a településen passzív akusztikai zajvédelemre, pedig a zaj lényegében az egész települést terheli. 2018-ra a reptér forgalma megduplázódik, azaz percenként szállnak majd le a gépek a kettes futópályára, pedig Üllő már most is a forgalom 80 százalékának zajterhelését viseli, amely a kettes futópályához kötődik.
Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere szerint a reptérre nem lehet szigetként tekinteni, ahogy azt sokan gondolják. A nap legfontosabb üzenete, hogy összefogva, egységben zajongva hívják fel a figyelmet a közös bajokra, amelyet orvosolni kell.
A petícióban követelik többek között az M0 autóút melletti települések teljes szakaszán a zajvédelem hatékony kiépítését, zajvédő falak létesítését, a zajmérési eredmények nyilvánosságra hozatalát, a repülőtér éjszakai forgalmának teljes tiltását 0-5 óra között, illetve építési és biztonsági védőövezet kijelölését a repülőtér körül. A tiltakozók kíváncsian várják, lesz-e eredménye a rákoscsabai megmozdulásnak, valamint a petíciónak, melyet hét illetékes minisztériumba és szervezethez juttattak el.
Dunai Mónika, a zajgyűlés egyik főszervezője lapunkat arról tájékoztatta, hogy a petícióval kapcsolatos konkrét választ a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től kaptak. Levelükben azt ígérik, hogy július végére el fogják készíteni azt a tanulmányt, mely eredményének tükrében ki fogják dolgozni a hatásos zajvédelem tervét, illetve megkeresik a kiépítéshez szükséges anyagi forrást. Továbbá a Budapest Airport Zrt. ígéretet tett a szervezőknek, hogy foglalkozni fognak a beadványukkal. A Budapest Airport Zrt.-t lapunk is megkereste, ám kérdésünkre lapzártánk időpontjáig nem kaptunk választ.
Dunai Mónika és Fenke Ferenc, az első zajgyűlés szervezői lapunknak is megerősítették, hogy tiltakozásukat mindaddig meg kívánják ismételni valamely érintett településen, amíg a fenti követelések nem teljesülnek maradéktalanul. A legközelebbi zajgyűlés szeptemberben, a XVI. kerületben, Cinkotán lesz.
Nagy Renáta


« vissza

Hozzászólások (0 db)

Új hozzászólás
Új hozzászólás írásához kérjük lépjen be, vagy regisztráljon!


Jelszóemlékeztető
Regisztráció